poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Lemoniada

Na wspomnienie lata - lemoniada :) Nie ma nic bardziej odświeżającego jak dzbanek świeżej lemoniady na gorące dni. Jedyne co potrzebujemy to:
          - kilka cytryn,tyle by zapełnic w połowie dzbanek
          - łyżeczka brązowego cukru
          - woda mineralna 
          - kilka kostek lodu
Cytryny zaparzamy, następnie kroimy na małe kawałki. Do dzbanka wsypujemy kostki lodu, kawałki cytryny, posypujemy cukrem i zalewamy wodą. Przed podaniem wkładamy do lodówki. Dzięki skórce cytrynowej, smak lemoniady będzie coraz bardziej cierpki.


Tym samym dołączam się do akcji organizowanej przez bee-3 na Napoje i drinki na lato

niedziela, 29 sierpnia 2010

Obiad niedzielny

Niedziela to dzień kiedy możemy trochę poeksperymentowac w kuchni. Nikt się nie spieszy... obiad można zjeść trochę później, bardziej leniwie niż w ciągu tygodnia. Od dłuższego czasu chodził nam po głowie pewien pomysł... by upiec całego kurczaka :) Do tej pory nie odważyliśmy się na ten krok, jako że pomysł ten wydawał nam się trudny do zrealizowania. Ale co tam... z racji ostatniego wakacyjnego weekendu wybraliśmy się na targ i zakupiliśmy wszystkie potrzebne produkty, a przede wszystkim kurczaka w całości. Kładąc go na stole w kuchni, błysk przerażenie pojawił się w naszych oczach... no i co teraz... Zaufaliśmy przepisowi Jamiego Oliver'a z książki Ministry of Food. Okazało się że przepis bardzo prosty, a efekt...mmm palce lizac !!

Kurczak Pieczony na cytrynie

Składniki:
1 kurczak ( około 1,5 kg)
2 średnie cebule
2 marchewki
2 łodygi selera
2 główka czosnku
oliwa
sól, pieprz
cytryna
garść rozmarynu (najlepiej świezy, jednak ja użyłam suszonego)

Przygotowanie:

Kurczaka wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Ustaw piekarnik na 240C. Warzyw nie musimy obierać, jedynie myjemy, rozczepiamy ząbki czosnku. Warzywa i rozmaryn wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą. Kurczaka spryskujemy lekko oliwa oraz dokładnie nacieramy solą i pieprzem.
Cytrynę dziurawimy nożem, i wkładamy do mikrofalówki na 40 sekund, aby wydobyć aromat. Wkładamy garść rozmarynu i cytrynę w środek kurczaka.
Przyprawionego kurczaka, kładziemy do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego z warzywami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Obniżamy temperaturę piekarnika do 200C i pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Po 40 minutach, jeżeli stwierdzisz ze mięso i warzywa są zbyt wysuszone oblej je sokiem wydzielonym z kurczaka, lub oblej wszystko odrobinką wody.
Gdy kurczak jest gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i przekładamy go do innego naczynia  na mniej więcej 15 minut. Przykrywamy papierem aluminiowym.
 W tym czasie możesz przygotwac sos do którego wykorzystasz warzywa wcześniej upieczone razem z kurczakiem, oraz skrzydełka kurczaka. 

Kurczak wg tego przepisu jest bardzo soczysty. Dzięki cytrynie można poczuć lekki cytrynowy aromat. My go jedliśmy z pieczonymi warzywami i ziemniakami.



Smacznego !!! :)

sobota, 28 sierpnia 2010

Lato Adios


Koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Już prawie wrzesień, dlatego by utrzymać chociaż na stole odrobinę słońca i letnich smaków dzisiaj przepis na sorbet z kiwi. Bardzo prosty, a co najwazniejsze niesamowicie smakowity.


Sorbet z kiwi
(przepis zaczerpnięty z Cocina Facil nr 152 )

Składniki:

8 kiwi
100g cukru
1 cytryna
1 białko
400 ml wody

Myjemy owoce. Z cytryny wyciskamy sok. Bierzemy jedno kiwi i kroimy na pół, a następnie na kilka kawałeczków, które na koniec posłóżą nam do dekoracji i odkładamy do lodówki. Pozostałe kiwi obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki i wsypujemy do naczynia w którym będziemy miksować owoce. Dodajemy cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny oraz wodę. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wszystko wlewamy do formy, najlepiej metalowej podłóznej jak do babki, przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika do czasu lekkiego zamrożenia. Wówczas wyjmujemy z zamrażalnika przekładamy do dużej miski, dodajemy białko i na nowo wszystko razem miksujemy. Gdy wszystkie składniki połaczą się, przekładamy do metalowej formy i wkładamy do zamrażalnika do czasu całkowitego zamrożenia.

No i smacznego ! :)

Najlepiej jakiś czas przed podaniem wyjąc z zamrażalnika by lody lekko się rozmroziły. Dzięki temu smakuje lepiej i naprawdę baaardzo soczyście.

Ja robiąc ten przepis pierwszy raz, zupełnie zapomniałam o jajku - i uwierzcie również wyszły bardzo dobre :)