niedziela, 21 listopada 2010

Kurczak i Jamie Oliver

W poniedziałek przyszła do mnie zamówiona wcześniej nowa książka Jamiego Olivera "Jamie's 30 minute meals " . Jest to zbiór przepisów, które wcześniej można było zobaczyć w jego programie telewizyjnym o tym samym tytule. Jamie pokazuje, jak przy dobrej organizacji kuchni możemy ugotować w ciągu 30 minut trzy daniowy obiad dla całej rodziny. Większość przepisów jest naprawdę prosta, dużo praktycznych rad, a zdjęcia zapierające dech w piersiach. Osobiście wypróbowałam już kilka przepisów i mogę z ręką na sercu polecić te książkę.

A przepis jaki wam chcę dzisiaj poleci z tej książki Jamiego to kurczak w sosie musztardowym, z moimi małymi zmianami.

Kurczak w sosie musztardowym

Składniki:

kilka gałązek świeżego rozmarynu
1 duża pierś kurczaka ze skórką
musztarda angielska
1 por
3 ząbki czosnku
szklanka białego wina
75 ml kwaśnej śmietany
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu. W między czasie posypujemy pierś kurczaka rozmarynem, smarujemy musztardą, dodajemy szczyptę soli i polej oliwą z oliwek. Wymasuj wszystko razem by wszystkie smaki rozprowadziły się równomiernie na piersi kurczaka. Połóż kurczaka na rozgrzanej patelni i smaż przez kilka minut. Dociśnij drewnianą łyżką mięso.
Pora umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Dodaj na patelnie i zeszkli pora. Zmiażdż ząbki czosnku, razem ze skórką i dodaj do pora. Przewróć pierś kurczaka na drugą stronę. Dodaj szklankę białego wina. Smaż przez kilka minut, aż pierś kurczaka będzie dobrze usmażona także w środku. Dodaj 75 ml kwaśnej śmietany i przykryj pokrywką. Piecz pod przykryciem przez 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, przełóż kurczaka na deskę do krojenia. Do sosu na patelni dodaj łyżkę musztardy i wszystko razem wymieszaj. Pierś kurczaka pokrój na kawałki. Naczynie na, którym będziesz podawać potrawę polej sosem, a następnie połóż kawałki kurczaka.
Smażenie kurczaka powinno zabrać około 18 minut.

Smacznego

poniedziałek, 15 listopada 2010

Grzybowo

W weekend pojechaliśmy do supermarketu by zaopatrzyc lodówkę na tydzień i ku mojemu zaskoczeniu znalazłam świeże kurki. Nie myślałam nawet dwa razy i 100 g kurek znalazło się w moim koszyku z zakupami. W domu zaczęłam wyszukiwac przepisy na jakies smakowite kurkowe danie i postanowiłam wybróbowac przepis Malgosi  na makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Lekko go zmieniłam, w sumie przede wszystkim ze względu na zawartośc mojej lodówki. A tutaj moja lekko zmieniona wersja:

Składniki:

100 g kurek
1 srednia cebula,
1 lyzka masla
100 ml smietany 18%
1 lyzka kwasnej smietany 30%
makaron pene dla dwoch osob
sol, pieprz do smaku
garsc koperku

Przygotowanie:

Gotujemy makaron wg zalecen na opakowaniu. Cebule siekamy na drobne kawalki, i podsmazamy na roztopionym masle. Gdy cebulka sie zarumieni dodajemy kurki i dusimy je pod przykryciem ok 7 minut. Dodajemy smietane, solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut dluzej. Posypujemy koperkiem, mieszamy i polewamy poki cieple makaron.

Szybko i zdrowo.



Smacznego !!!


niedziela, 14 listopada 2010

groszek z pesto

Dzisiaj od rana pada, szare niebo nad miastem a w domku ciepło. Od rana miałam ochotę na zupę, więc przejrzałam parę książek kucharskich by spróbować coś nowego i ponownie sięgnęłam po Nigelle Lawson i jej ekspresowe dania. Zupa z zielonego groszku i pesto jest zupa na prawdę ekspresową, jej przygotowanie nie trwa dłużej niż 15 minut, a jest bardzo pożywna i smaczna. A oto przepis:

Zupa z zielonego groszku i pesto

Składniki:

750 ml wody
375 g mrożonego groszku
2 małe cebulki w całości
szczypta soli
sok z połówki cytryny
4 łyżki pesto



Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy mrożony groszek, cebulkę w całości, sok z cytryny i sól. Gotujemy przez 7 minut. Następnie wyjmujemy cebulkę, a całą resztę miksujemy . Dodajemy pesto i miksujemy jeszcze chwilkę.

Smacznego !!

wtorek, 9 listopada 2010

zielone naleśniki

Osobiście jestem ogromną miłośniczką naleśników. Naleśniki z dżemem, z cukrem, białym twarogiem i cynamonem czy z pieczarkami... mmm mogłabym jeść każdego dnia. Niedawno przeglądająca książkę Nigella Ekspresowo przykuły moją uwagę jej naleśniki z pesto. Wypróbowałam i polecam. Jak każde naleśniki można je zjeść z czymkolwiek się chce, moja wersja to z plasterkami szynki z kurczaka.

Naleśniki z pesto

Składniki:
75g pesto
1 jajko
75g mąki
150 ml mleka
olej do smażenia
nadzienie według gustu, np plasterki szynki, ser, pomidory i rukola..etc

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mąkę, pesto, jako i mleko. Rozgrzej patelnie i wysmaruj ją lekko olejem. No i smażymy naleśniki w tradycyjny sposób z jednej i drugiej strony. Postarajmy się by naleśniki były nie za grube. Następnie dodajemy nadzienie, przystrajamy i podajemy. Możemy je zaserwować na śniadanie, obiad lub też kolacje. Palce lizac !!

Smacznego !!