A przepis jaki wam chcę dzisiaj poleci z tej książki Jamiego to kurczak w sosie musztardowym, z moimi małymi zmianami.
Kurczak w sosie musztardowym
Składniki:
kilka gałązek świeżego rozmarynu
1 duża pierś kurczaka ze skórką
musztarda angielska
1 por
3 ząbki czosnku
szklanka białego wina
75 ml kwaśnej śmietany
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu. W między czasie posypujemy pierś kurczaka rozmarynem, smarujemy musztardą, dodajemy szczyptę soli i polej oliwą z oliwek. Wymasuj wszystko razem by wszystkie smaki rozprowadziły się równomiernie na piersi kurczaka. Połóż kurczaka na rozgrzanej patelni i smaż przez kilka minut. Dociśnij drewnianą łyżką mięso.
Pora umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Dodaj na patelnie i zeszkli pora. Zmiażdż ząbki czosnku, razem ze skórką i dodaj do pora. Przewróć pierś kurczaka na drugą stronę. Dodaj szklankę białego wina. Smaż przez kilka minut, aż pierś kurczaka będzie dobrze usmażona także w środku. Dodaj 75 ml kwaśnej śmietany i przykryj pokrywką. Piecz pod przykryciem przez 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, przełóż kurczaka na deskę do krojenia. Do sosu na patelni dodaj łyżkę musztardy i wszystko razem wymieszaj. Pierś kurczaka pokrój na kawałki. Naczynie na, którym będziesz podawać potrawę polej sosem, a następnie połóż kawałki kurczaka.
Smażenie kurczaka powinno zabrać około 18 minut.
Smacznego