poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Hiszpańsko kulinarne wyzwanie

 Podjęłam się wyzwania ! Od jakiegoś czasu mieszkam w Hiszpanii, i poznaje kuchnie tego słonecznego kraju, jednak bardzo rzadko przyrządzam hiszpańskie potrawy. Teraz chce to zmienić ! Zaczęłam szukać oryginalnych przepisów, na typowe potrawy. Podejmując się tego wyzwania, rozpoczynam nowy cykl na moim blogu. Raz na tydzień, będę umieszczać tutaj potrawy kuchni hiszpańskiej.

Na początek wybrałam 10 potraw nad którymi postanowiłam popracować:

- gazpacho
- salmorejo
- patatas bravas
- patatas alioli
- paella valenciana
- tortilla española
- croquetas
- ensaladilla rusa
- champiñones al ajillo
- pimientos de padrón


A może macie jakieś ulubione potrawy hiszpańskie ? Jestem ciekawa waszych propozycji.

Pierwszy przepis w moim cyklu to Gazpacho Andaluz. Najlepsza propozycja obiadowe na gorące letnie dni. W przeszłości gazpacho było zupą biedaków, której głównymi składnikami były suchy chleb, oliwa z oliwek, ocet winny i świeże surowe warzywa. W zależności od regionu, gazpacho może mieć różny smak.. może być pomidorowe, czosnkowe

Ja przyrządziłam dzisiaj gazpacho andaluzyjskie. Przepis jest bardzo prosty, szybki i tani. Ważne jest by wykorzystać najlepszej jakości warzywa.



Składniki:

-3 dojrzałe pomidory (wyparzone i obrane se skorki)
- ogórek
- średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- kawałek suchej bagietki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu winnego ( albo soku z cytryny)
- sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do większej miski ( zostawiamy na boku trochę poszatkowanej cebuli, troszeczkę ogórka i papryki do dekoracji ). Dodajemy kawałki suchego chleba i polewamy wszystko octem i oliwą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą blendera i odstawiamy na około 20 minut do zamrażalnika. Gazpacho zawsze podajemy schłodzone, ewentualnie można dodać kostki lodu.

Smacznego !!!


wtorek, 21 sierpnia 2012

jabłka

W kuchni w koszyczku leżą sobie jabłka. Przez kilka dni zastanawiałam się co by z nich zrobić.... no i padło na jabłuszka z kruszonką czyli jabłkowe crumble.



Przepis na crumble jest bardzo prosty. Wystarczy pól godziny i deser gotowy. 

Składniki:

na kruszonkę

- 100 g maki
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g zimnego masła

Wsypujemy suche składniki do miski, dodajemy masło i wszystko razem mieszamy. Najlepiej jest to zrobić ręcznie. Tak przygotowana kruszonkę wkładamy do plastikowej torebki i umieszczamy w zamrażalniku.

owoce

- 4 średniej wielkości jabłka
- sok z jednej cytryny
- garść łupanych włoskich orzechów
- cynamon i cukier waniliowy

Jabłka kroimy na małe kawałeczki i polewamy je sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy, cynamon i cukier waniliowy. Tak doprawione owoce umieszczamy  w naczyniu w którym będziemy je zapiekać ( ja użyłam dwa małe naczynia ). Posypujemy naczynia wcześniej przygotowana kruszonka. Jeżeli wyszło wam za dużo kruszonki, nie ma problemu, ciasto można przechowywać przez kilka dni w lodowce.

Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C przez około 15 minut ( albo do czasu gdy crumble będzie zarumienione )

Smacznego !!

niedziela, 19 sierpnia 2012

niedzielne śniadanie i porządki w lodówce

Niedziela to czas odpoczynku. Wiadomo sprzątać się nie powinno. Zdecydowanie zgadzam się z tą zasadą, ale po śniadaniu. No bo niedzielny poranek jest świetnym pretekstem do małych porządków w lodówce.  W niedziele mamy więcej czasu i możemy delektować się śniadankiem nieco dłużej. Mamy też często ochotę na coś bardziej skomplikowanego niż chleb z dżemem... Dlatego u mnie na śniadanie była Fritata. Fritata to świetny sposób na smaczne śniadanie i porządek w lodówce, bo możemy do niej wrzucić resztki warzyw, wędlin czy wędzonych ryb które mamy w lodówce.




Składniki dzisiejszej fritaty:

- 6 zielonych szparagów ( połamane na 3 części )
- 1 pomidor ( pokrojony w kosteczkę )
- kilka liści bazylii
- pół cebuli
- 3 jajka
- ok 125 ml mleka
- troszeczkę tartego sera
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku

Na rozgrzaną patelnie polaną oliwa wrzucamy szparagi. Smażymy je przez kilka minut. W tym samym czasie do miseczki rozbijamy jajka i wlewamy mleko. Wszystko razem mieszamy.
Gdy szparagi będą już miękkie, dodajemy cebulkę i pomidory. Warzywa przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy wcześniej przygotowanymi jajkami z mlekiem. Po minucie smażenia patelnie przykrywamy pokrywką do garnka, i pozostawiamy na średnim ogniu około 5 - 6 minut. Trzeba pilnować by spód nam się nie przypalił. Gdy fritata będzie gotowa, przenosimy ja na talerz i dekorujemy bazylią i serem.

Smacznego !!



sobota, 18 sierpnia 2012

jagody goji i sok z mango

W pobliskiej kawiarni sprzedają sok młodości. Brzmi interesująco, prawda ? Postanowiłam sprawdzić skład tego soku i okazuje się, że oprócz mieszanki dobrze nam znanych owoców znajdują się tam także jagody goji. Przyznam się, że nigdy o nich nie słyszałam więc od razu zaczęłam poszukać informacji w internecie.

Okazuje się ze te chińskie małe, suszone owoce są źródłem wszystkiego co najlepsze:
- zwiększają odporność
- osłaniają wątrobę
- poprawiają wzrok,
- obniżają ciśnienie krwi...  itd.
Dokładnie na ten temat możecie przeczytać tutaj.


Dzisiaj na podwieczorek był sok z mango i jagód goji.


 Skład:

- jedno mango, obrane i pokrojone na kawałeczki
- garść jagód goji
- woda ( około pół litra )
-  kostki lodu
- sok z połowy cytryny

Wszystkie składniki wkładamy do głębokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy. Sok podajemy schłodzony.

Ten przepis dodaje do akcji Soki warzywne i owocowe zorganizowanej przez Alekksandre



Smacznego !!