poniedziałek, 22 października 2012

ensaladilla rusa czyli sałatka warzywna z majonezem po hiszpansku

Ensaladilla rusa czyli sałatka rosyjska, zwana tez Sałatka Oliwiera, albo po prostu sałatka warzywna z majonezem. Nie wiem czy wiecie dlaczego na całym swiecie sałatka z majonezem jest nazywana sałatka rosyjska. Jak glosi legenda sałatka ta została po raz pierwszy podana w 1860 przez szefa restauracji Hermitage w Moskwie, Lucien Olivier.

Hiszpańska wersja tego dania, rozni się sporo od tej, która znam z domu rodzinnego. Wiadomo podstawa sa jajka, majonez,ziemniaki,  marchewka, groszek... ale w Hiszpanii dodaje się także tuńczyka, male krewetki albo paleczki surimi.

Gdy poraz pierwszy sprobowalam te salatke jako tapas, nie byłam zachwycona. Sa takie potrawy do których smaku przyzywczajamy się i ciezko jest nam zaakceptowac zmiany... no  bo jak to nie ma ogórka kiszonego albo jabłka ale jest RYBA ?!

Obecnie akceptuje te wersje i chętnie sama ja przyrządzam i tak jak u mamy duza miska sałatki znika w piorunującym tempie.



Składniki:

- 4 ziemniaki, średniej wielkości,  ( wcześniej ugotowane w mundurkach, następnie obrane i pokrojone w kosteczkę)
- 4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kosteczkę
- 2 puszki tuńczyka
- 1 mala puszka zielonego groszku
- 3 marchewki, obrane i pokrojone w kosteczkę
- polowa malego słoiczka majonezu
- pieprz do smaku


Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewkę i jajka wrzucamy do jednej miski i dobrze mieszamy. Dodajemy tuńczyka z puszki ( ja używam naturalnego bez dodatku oliwy czy oleju), groszek. Mieszamy wszystkie składniki ze soba i dodajemy odrobinę pieprzu. Na koniec wszystko laczymy majonezem, okolo 3 lub 4 lyzki. Moja sałatka nie jest bardzo majonezowa. Majonez tu sluzy jedynie do polaczenia wszystkich skladnikow.

Polecam sprobowac !

Smacznego !!!

Magda