niedziela, 21 kwietnia 2013

Jeżyny i tiramisu

Lubicie desery ? A jakie są wasze ulubione desery wiosną ?

Ja lubię  takie, które można szybko przyrządzić, a przy tym nie ma dużo do zmywania. Lubię desery, które są lekkie i owocowe. Od kiedy moja mama pokazała mi swoją wersje tiramisu, jest to jeden z najczęściej pojawiających się deserów po niedzielnym obiedzie. Rano, po śniadaniu szybkie wymieszanie kilku składników i do lodówki.

Od czasu mojego pierwszego deser a la tiramisu, razem z moją mamą zaczęłyśmy eksperymentować i próbować różnych kombinacji. Naszym ostatnim hitem jest tiramisu z kawą i odrobiną whisky.

Tiramisu

Tiramisu 

Składniki:

- 250 g opakowanie serka mascarpone
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- biszkopty w kształcie języczków ( ilość zależy od naczynia, w którym będziecie podawać tiramisu )
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- whisky do smaku 
- mała filiżanka mocnej czarnej kawy
- owoce, według uznania, a użyłam świeżych jeżyn
- czekolada do posypania deseru

Serek mascarpone mieszamy z mlekiem, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Mieszamy tak długo, aż pozbędziemy się grudek. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki. Wcześniej zaparzoną kawę ( może być rozpuszczalna), mieszamy z whisky ( ja dodaję mniej więcej jedną łyżkę ). Kawę wlewamy do naczynia, w którym będziemy serwować tiramisu. Na dnie naczynia układamy biszkopty. Biszkopty będą bardzo szybko wchłaniały kawę, dlatego ja zazwyczaj wlewam kawę po troszeczku, tak by wszystkie biszkopty były równomiernie mokre. 
Wyjmujemy krem z serkiem mascarpone z lodówki i pokrywamy nim biszkopty. Dekorujemy według uznania. Jeżeli nie macie owoców, nic straconego wystarczy posypać deser płatkami czekolady.


Smacznego !!


piątek, 12 kwietnia 2013

Co zrobić ze starym chlebem ?

Od czasu do czasu zdarzy się, ze chleb się zestarzeje i nie da się już z niego zrobić kanapek. Latem taki chlebek wykorzystujemy na gazpacho, a teraz wiosną kiedy pokazują się na targu pierwsze soczyste pomidory robimy przepyszną pomidorową sałatkę na kolacje.


Wiosenna sałatka z pomidorów i chleba

Składniki:

- kilka kromek suchego chleba ( ja użyłam bagietkę)
- 1/2 kg soczystych małych pomidorków
- czerwona cebula, 
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu z białego wina
- świeży tymianek
- sól i pieprz do smaku

Chleb i pomidory kroimy na kawałeczki. Wrzucamy do miski i zalewamy oliwą i octem. Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do miski z pomidorami. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz do smaku.

Sałatkę odkładamy na około pół godziny do lodówki.

Smacznego !!


niedziela, 7 kwietnia 2013

Zupa pomidorowa z ciecierzycą i kuskusem

Mówię stanowcze NIE zimie i rozpoczynam w domu akcje Wiosna na Talerzu. Postanowiliśmy zapomnieć na kilka następnych miesięcy o ciężkim, zimowym jedzeniu i przestawiamy się na świeże warzywka i owoce plus ryby. Przez następne dwa tygodnie mamy zamiar oczyścić swój organizm i nie będziemy jeść mięsa - na talerzu będzie świeżo i kolorowo. 

Może się przyłączycie do wspólnego gotowania w przyszły weekend ? Będzie sałatka śródziemnomorska z ciecierzycy. Jeżeli macie ochotę wspólnie ją ugotować, skontaktujcie się ze mną emailowo albo pozostawcie wiadomość na facebooku.

A dzisiaj zapraszam na zupę pomidorową z ciecierzycą i kuskusem


Zupa pomidorowa z ciecierzycą i kuskusem


Składniki:

- oliwa z oliwek
- 400 gram ciecierzycy ( ja użyłam już miękkiej, ze słoiczka )
- 3 marchewki, pokrojone na małe kawałeczki
- 3 łodygi selera ( z liśćmi )
- 2 małe cebulki
- łyżeczka kopru włoskiego
- 2 puszki pomidorów
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki kuskusu
- listki pietruszki do posypania 

Do garnka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wsypujemy wcześniej przygotowaną cebulę, seler i marchewkę. Smażymy na oliwie przez około 3 minuty. Dodajemy łyżeczkę kopru włoskiego i cały czas mieszając smażymy wszystko przez około minutę. Na koniec wrzucamy ciecierzycę, dwie puszki pomidorów oraz bulion. Gotujemy przez około 30 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec ( najlepiej kilka minut przed podaniem zupy ) wsypujemy kuskus. Na sam koniec, talerze z zupą dekorujemy posiekaną pietruszką.

SMACZNEGO !!!!