niedziela, 11 lipca 2010

La Roja :)

Dzisiaj wielki dzień dla Hiszpanii i Holandii. Ten kto śledzi rozgrywki mistrzostw Świata wie o czym mówię. W Madrycie ogólna gorączka, w stolicy Hiszpanii wszystko w odcieniach wielkiej La Roja czyli czerwień i żółć. Z tej okazji jemy prosty w przyrządzeniu, smaczny i żółto - czerwony Ryz z kurczakiem ( Arroz con pollo ).


Arroz con pollo










Potrzebujemy:

- pierś z kurczaka
- ok 2 szklanki ryżu
- mała cebula
- 2 kostki warzywne ( bulion )
- papryka czerwona i zielona
- oliwa z oliwek
- w zależności od instrukcji na opakowaniu ryżu 2 lub 4 szklanki wody
- szczypta szafranu lub żółtego barwnika do żywności

Pierś kurczaka, cebulę oraz paprykę kroimy na małe kawałeczki. Na rozgrzanej patelni ( patelnia musi by większa i głębsza można też użyc większego garnka) wlewamy odrobinę oliwy. Wsypujemy kawałeczki kurczaka i smażymy go tak długo aż się zarumieni. Następnie dodajemy cebulkę i paprykę. Dodajemy suchy ryż i prażymy go odrobinę. Po minutce wszystko zalewamy wodą z kostką warzywną i posypujemy szafranem. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę.
Potrawa ta jest znakomita na cieplejsze dni, ponieważ smakuje równie dobrze ciepła jak i po ostygnięciu.