sobota, 28 sierpnia 2010
Lato Adios
Koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Już prawie wrzesień, dlatego by utrzymać chociaż na stole odrobinę słońca i letnich smaków dzisiaj przepis na sorbet z kiwi. Bardzo prosty, a co najwazniejsze niesamowicie smakowity.
Sorbet z kiwi
(przepis zaczerpnięty z Cocina Facil nr 152 )
Składniki:
8 kiwi
100g cukru
1 cytryna
1 białko
400 ml wody
Myjemy owoce. Z cytryny wyciskamy sok. Bierzemy jedno kiwi i kroimy na pół, a następnie na kilka kawałeczków, które na koniec posłóżą nam do dekoracji i odkładamy do lodówki. Pozostałe kiwi obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki i wsypujemy do naczynia w którym będziemy miksować owoce. Dodajemy cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny oraz wodę. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wszystko wlewamy do formy, najlepiej metalowej podłóznej jak do babki, przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika do czasu lekkiego zamrożenia. Wówczas wyjmujemy z zamrażalnika przekładamy do dużej miski, dodajemy białko i na nowo wszystko razem miksujemy. Gdy wszystkie składniki połaczą się, przekładamy do metalowej formy i wkładamy do zamrażalnika do czasu całkowitego zamrożenia.
No i smacznego ! :)
Najlepiej jakiś czas przed podaniem wyjąc z zamrażalnika by lody lekko się rozmroziły. Dzięki temu smakuje lepiej i naprawdę baaardzo soczyście.
Ja robiąc ten przepis pierwszy raz, zupełnie zapomniałam o jajku - i uwierzcie również wyszły bardzo dobre :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ma cudowny kolor :)
OdpowiedzUsuń