niedziela, 2 marca 2014

Śniadanie do pracy.

Każdy wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Każdy to wie, ale wielu go pomija. Wolimy zjeść pączka czy rogalika w drodze do szkoły i pracy... a później bolą nas brzuchy, głowa...i tak dzień w dzień. 

A co wy na to by nastawić budzik 10 minut wcześniej i mieć czas na zjedzenie śniadania i przygotowania drugiego śniadania do pracy ? Wiem, wiem wydaje się to zadaniem niewykonalnym... bo jak tu zrezygnować z 10 minut w ciepłym łóżku, szczególnie zimą. Idzie wiosna, więc to dobry czas na zmiany, a tym wpisem zaczynam cykl śniadań do pracy. Będą to dania, które można zapakować do torebki i zjeść szybciutko w pracy, a tym samym nie będą już nas kusiły ciasteczka, chipsy czy inne "smakołyki".

Na początek, bardzo szybciutki w przygotowaniu jogurt z owocami i otrębami - zdecydowanie jest to jeden z moich ulubionych przepisów na drugie śniadanie.

A wy jecie drugie śniadanie ?

Jogurt z owocami, otrębami i pestkami dyni


Składniki:

- opakowanie jogurtu naturalnego ( bez cukru )
- garść świeżych owoców ( maliny, jagody, truskawki, brzoskwinia, ananas...cokolwiek macie i cokolwiek lubicie )
- dwie łyżki otrębów,
- łyżeczka pestek dyni,
- łyżeczka miodu

Wszystkie składniki mieszamy w pojemniku, który zabierzemy do pracy. Pamiętajcie, że najlepsze są te szklane ( wiem, wiem że są ciężki i dodają niezbędnego ciężaru do już i tak ciężkich torebek, ale te plastikowe trzeba wymieniać dosyć często, a szklane służą na dłużej ).



2 komentarze:

  1. Ja sie absolutnie zgadzam, bez śniadania z domu nie wyjdę, nawet gdybym miała je jeść o 6 rano :))

    OdpowiedzUsuń