wtorek, 8 grudnia 2009

Pstrąg z warzywami z piekarnika


Pstrąg z warzywami z piekarnika dla 2 osób

Składniki:
2 filety z pstrąga ze skórką, ale bez ości
4 średnie ziemniaczki
2 pomidory
kilka listków szpinaku
cytryna
4 łyżeczki rozmarynu
1 łyżczka masła
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Aby przygotowac warzywa w piekarniku potrzebujemy troszeczke więcej czasu, ok godziny. Dlatego też, rybke zostawiamy do przygotowania na sam koniec.

Na początek obieramy ziemniaczki i kroimy je na cztery części. Gotujemy je w osolonej wodzie mniej więcej przez 10 minut. Po tym czasie, odcedzamy ziemniaki w durszlaku ( to sprawdzony sposób, by po upieczeniu stały sie bardziej chrupiące).
Kroimy pomidora na cwiartki i razem z ziemniakami wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystko posypujemy odrobiną soli, pieprzu i rozmarynu a na koniec polewamy oliwą. Tak przygotowane naczynie wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy przez mniej więcej godzine.

Pstrąga można przygotowac w bardzo prosty sposób. Przyprawiamy rybe solą i pieprzem kładziemy na rozgrzaną patelnie z oliwą. Zaczynamy od strony pokrytej skórką i tak smarzymy przez 5 minut. Następnie odwracamy rybę na drugą strone i smarzymy przez kolejne 3 minuty. I rybka gotowa !
Na tej samej patelni możemy przyrządzic szpinak z odrobiną soli, smarząc go przez 2 minuty.

W międzyczasie, nasze warzywka są już gotowe i można podawac kolorowe i pełne witamin danie. Jeszcze tylko odrobine soku z cytryny do smaku... i SMACZNEGO !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz