a oto efekt naszej pracy :)
Świąteczne ciasteczka
3 1/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g margaryny
1/2 szklanki brązowego cukru
łyżka imbiru
łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Do dużej miski wsyp mąke, cynamon, sól, pieprz, imbir i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj masło i brązowy cukier, aż uzyskają jednolitą kremową konsystencje. Można użyc do tego miksera, jednak my zrobiliśmy to ręcznie.
Następny krok, to cały czas mieszając dodajemy stopniowo składniki z pierwszej miski. Pod koniec dobrze jest się troszeczkę wybrudzić i uformować ciasto dłońmi. Dzielimy masę na 3 równe części , zawijamy w folie plastikową i wsadzamy do zamrażalnika na mniej więcej godzinę.
Po upływie godziny, rozwałkowujemy ciasto i nadajemy ciasteczkom kształt. My dla zabawy ozdobiliśmy jeszcze nasze ciasteczka lentilkami.
Tak przygotowane ciasteczka, wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 8 - 10 minut. Po wyjęciu należy odstawic je na kilka minut do ostygniecia. Najlepiej smakują w zimne, ciemne wieczory z kubkiem
ciepłego mleka z miodem! A ładnie zapakowane są doskonałym pomysłem na świąteczny, pyszny prezent !
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz