Makaron z klopsikami
400 g mięsa mielonego
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
suszone oregano
tarty ser
sól, pieprz
bułka tarta
puszka pure z pomidorów
cukier
makaron
oliwa z oliwek
Przepis ten jest prosty i szybki. Do miski wkładam mięso mielone, dodaje poszatkowaną cebulkę, sól, pieprz do smaku, garść suszonego oregano, drobno pokrojony czosnek, oraz garść tartego żółtego sera. Można też dodać odrobinę bułki tartej. Wszystko zagniatamy i lepimy drobne kuleczki. Wkładamy je na patelnie z rozgrzaną oliwą i pozwalamy by się zarumieniły z każdej strony. W między czasie możemy przygotować makaron. Ja zazwyczaj używam makaron zielony czyli szpinakowy, ze względu na grę kolorów. Jak już nasze klopsiki będą gotowe dodajemy pure pomidorowe, dodajemy szczyptę oregano,odrobinę cukru,soli i pieprzu do smaku. Gotujemy przez około 7 minut i podajmy razem z makaronem. A oto efekt:
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz