niedziela, 3 stycznia 2010

Smacznie zaczynamy Nowy Rok :)


Witamy w 2010 Roku !!!! 

Oby był on pełen miłych niespodzianek, dni w których spełniają się marzenia, obfity w nowe doznania nie tylko kulinarne :)


Nowy Rok przyjęliśmy w rodzinnej atmosferze. Nowy Rok, więc i nowy przepis... tak sobie wymyśliliśmy i szukaliśmy odpowiedniego dania przez kilka dni. Wreszcie, zaprzyjaźniona rodzina z Kostaryki zasugerowała przepis z tamtej strony świata. Inspiracją była kuchnia cioci Flority i jej przepis na Karkówkę w sosie jabłkowym, a do tego ryż z orzechami włoskimi.

Jako, że przepis pochodzi z Ameryki Środkowej dołączam go do akcji kulinarnej ogłoszonej przez  Irene i Andrzeja na kuchnie obu Ameryk.
Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

No to czas na przepis...

Karkówka w sosie jabłkowym

Składniki:
1,5 kg karkówki wieprzowej
1 łyżeczka czosnku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 listki liścia laurowego
1/4 szklanki białego wina
szczypta tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżeczki sosu sojowego

Na początek nakłuwamy karkówkę i wkładamy do naczynia razem z marynatą ( czyli wszystkie powyżej podane składniki ) na 3 dni przed pieczeniem.
Kiedy mięso jest już zamarynowane, wyjmujemy je z naczynia, pozwalamy by marynata obciekła nam i obsmażamy po obu stronach na patelni. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i nacinamy mięso, co 2 cm. Zalewamy marynatą ( tą samą, w której kąpaliśmy naszą karkówkę przez ostatnie 3 dni).

Potrzebne nam także będzie:
2 cebule pokrojone na dosyć duże kawałki
3 jabłka obrane i pokrojone na 4
2 łyżeczki bulionu z kostki rosołowej

Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy jabłka i bulion. Tak zarumienione składniki wkładamy w nacięcia  karkówki, a resztą polewamy całe mięso. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 C na dwie i pół godziny. Przed podaniem należy ponownie włożyć do piekarnika na 15 - 20 minut tym razem bez przykrycia by potrawa mogła się dodatkowo zarumienić.

Sos
Bulion z mięsa wymieszać z jedną szklanką bulionu z kostki rosołowej oraz dwoma łyżeczkami mąki. Zagotować, a następnie podawać z mięsem.

a oto efekt naszej pracy :)

do tego mieliśmy już wyżej wspomniany Ryż z orzechami, który jest bardzo prosty do przyrządzenia.

Składniki:
2 szklanki ryżu
1 średniej wielkości jabłko
1 opakowanie łuskanych włoskich orzechów
1 kostka rosołowa

Do garnka wsypujemy ryż, który zalewamy podwójną ilością wody. Dodajemy jabłko, wloskie orzechy oraz pokruszoną kostkę rosołową. Wszystko gotujemy przez ok 20 minut.


1 komentarz:

  1. Bardzo sympatyczne danie;-)
    Dziś umieszczę je w naszym podsumowaniu na blogu.
    Dziękujemy za udział w zabawie!
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń