niedziela, 29 sierpnia 2010

Obiad niedzielny

Niedziela to dzień kiedy możemy trochę poeksperymentowac w kuchni. Nikt się nie spieszy... obiad można zjeść trochę później, bardziej leniwie niż w ciągu tygodnia. Od dłuższego czasu chodził nam po głowie pewien pomysł... by upiec całego kurczaka :) Do tej pory nie odważyliśmy się na ten krok, jako że pomysł ten wydawał nam się trudny do zrealizowania. Ale co tam... z racji ostatniego wakacyjnego weekendu wybraliśmy się na targ i zakupiliśmy wszystkie potrzebne produkty, a przede wszystkim kurczaka w całości. Kładąc go na stole w kuchni, błysk przerażenie pojawił się w naszych oczach... no i co teraz... Zaufaliśmy przepisowi Jamiego Oliver'a z książki Ministry of Food. Okazało się że przepis bardzo prosty, a efekt...mmm palce lizac !!

Kurczak Pieczony na cytrynie

Składniki:
1 kurczak ( około 1,5 kg)
2 średnie cebule
2 marchewki
2 łodygi selera
2 główka czosnku
oliwa
sól, pieprz
cytryna
garść rozmarynu (najlepiej świezy, jednak ja użyłam suszonego)

Przygotowanie:

Kurczaka wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Ustaw piekarnik na 240C. Warzyw nie musimy obierać, jedynie myjemy, rozczepiamy ząbki czosnku. Warzywa i rozmaryn wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą. Kurczaka spryskujemy lekko oliwa oraz dokładnie nacieramy solą i pieprzem.
Cytrynę dziurawimy nożem, i wkładamy do mikrofalówki na 40 sekund, aby wydobyć aromat. Wkładamy garść rozmarynu i cytrynę w środek kurczaka.
Przyprawionego kurczaka, kładziemy do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego z warzywami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Obniżamy temperaturę piekarnika do 200C i pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Po 40 minutach, jeżeli stwierdzisz ze mięso i warzywa są zbyt wysuszone oblej je sokiem wydzielonym z kurczaka, lub oblej wszystko odrobinką wody.
Gdy kurczak jest gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i przekładamy go do innego naczynia  na mniej więcej 15 minut. Przykrywamy papierem aluminiowym.
 W tym czasie możesz przygotwac sos do którego wykorzystasz warzywa wcześniej upieczone razem z kurczakiem, oraz skrzydełka kurczaka. 

Kurczak wg tego przepisu jest bardzo soczysty. Dzięki cytrynie można poczuć lekki cytrynowy aromat. My go jedliśmy z pieczonymi warzywami i ziemniakami.



Smacznego !!! :)

3 komentarze:

  1. kurczak i cytrusy - bardzo lubię to połączenie ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł.... ja niedawno tez pierwszy raz piekłam całego kurczaka na butelce z piwem...;) Twój przepis zapisze i również wypróbuję.....:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzieki za komentarze :) Izaa co do kurczaku na butelce piwa... ten przepis tez chcialabym wyprobowac nastepnym razem. pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń