poniedziałek, 18 października 2010

soczewica

Nadeszły chłodne jesienne wieczory. W takie dni jak dzisiaj, najlepiej smakują mi potrawy z jednego garnka.. pomysł na dzisiaj soczewica. Porządna porcja soczewicy, może nie wygląda bardzo apetycznie, ale smakuje wyśmienicie. I jest banalnie prosta do przygotowania.




Składniki:
350 g soczewicy
2 pomidory
2 cebule
2 pory
2 marchewki
2 ziemniaki
kostka wieprzowa
1 chorizo, lub inna kiełbasa o mocnym smaku
sól, pieprz, liście laurowe

Przygotowanie:
Soczewice namaczamy dwie godziny przed gotowaniem. Kroimy cabule, pora oraz pomidory. Do rozgrzanego większego garnka wlewamay oliwe z oliwy i smażymy wcześniej przygotowaną cebulke, pory, pomidory. Smażymy tak długo, aż cabulka zarumieni się. Następnie dodajemy soczewice i zalewamy wszystko wodą. Wrzucamy kostke wołową i gotujemy przez jakies 20 minut. W między czasie ziemniaki kroimy w kosteczki, a marchewke w krążki. Dodajemy do soczewicy. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez następne 30 - 45  minut, aż warzywa będą miekkie.

Pyszne danie na zimne, szare popołudnia ! Rozgrzewa i dodaje sił !

Smacznego

3 komentarze:

  1. Lubię soczewicę jak ktoś mi ją przygotuję - sama jednak nie mam cierpliwości do takiego długotrwałego namaczania, gotowania...ale zjeść to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a kiedy dodajemy kielbaske ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. razem z ziemniakami. Chodzi o to by aromat z kielbasy dodal smaku potrawie. Pozdrawiam

      Usuń