Montadito to rodzaj hiszpańskiej małej kanapki. Małe, podłużne pszenne bułeczki wypełnia się czym tylko się chce. Każdy region ma swoje rarytasy, mogą to byc owoce morza, ser Manchego, szynka Serrano, tortilla espanola...czekolada itp...
Moje ulubione montadito spróbowałam po raz pierwszy w Sewilli, a ponieważ jest bardzo proste do przygotowana, a zarówno sycące często towarzyszy nam na pikniku.
Składniki:
- 2 Kawałki mięsa wieprzowego ( np karkówka)
- 2 włoskie zielone papryki
- sol, pieprz
- bagietka ( lub pszenna bułka )
Przygotowanie:
Zieloną paprykę kroimy w paseczki i smażymy na rozgrzanej oliwie. Smażymy ją tak długo, aż stanie się miękka. Mięso solimy, pieprzymy, możemy doprawić ulubionym sosem do mięsa ( u nas to jest salsa lizano ) i smażymy z obu stron. W środek bagietki wkładamy mięso i paprykę... i smacznego. Proste i przepyszne !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz