poniedziałek, 4 lipca 2011

na francuską nutę...czyli wakacje tuż tuż..

Jutro nareszcie wyczekiwane od dawna wakacje. Kierunek - Południe Francji, no i też na talerzu dzisiaj po francusku.

Jakiś czas temu natrafiłam na książkę kucharską autorki "Czekolady" Joanne Harris. Przeglądając te książkę od razu chce się biec na pobliski targ po świeże warzywa, ryby i mięso i czym prędzej wypróbować kilka przepisów.. Dzisiaj z tej książki sałatka z fasolką. Idealna potrawa na letni obiad, albo piknik.


Sałatka z białej fasoli i pomidorów
"La cocina Francesa de Joanne Harris" J. Harris i F. Warde z pewnymi zmianami


Składniki:

400 g białej fasoli ( ja korzystałam z już ugotowanej fasolki )
400 g młodych ziemniaczków
400 g dojrzałych, soczystych pomidorów
szczypior
pietruszka
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz

Ziemniaków nie obierać, ugotować w mundurkach na lekkim ogniu, przez około 20 minut. Następnie ostudzić i pokroić w kawałeczki. Pomidory zaparzyć, obrac ze skórki i pokroić. Wymieszać pomidory razem z ziemniakmi i białą fasolką. 
Szczypiorek, garść pietruszki wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz. Następnie polac pomidory, fasolkę i ziemniaki i wszystko dokładnie wymieszać. 




Według mnie najlepiej smakuje z suchą bagietką.

Smacznego !!

a przy okazji zapraszam na mojego nowego bloga o Hiszpanii i nie tylko..

Udanych wakacji !!!

4 komentarze:

  1. Sałatka sałatką, ale zdjęcia to baardzo sugestywnie oddają francuskie klimaty :-) Zazdroszczę wakacji i życzę udanego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Salatka bardzo sympatyczna, a zdjecia rustykalne. Zycze udanych wakacji!

    OdpowiedzUsuń
  3. i ta bagietka z boku sałatki dodaje mocnego francuskiego akcentu;) życzę udanego wypoczynku;)

    OdpowiedzUsuń