Otóż smaczliwka, to nic innego jak AWOKADO ! Awokado jest bardzo zdrowe, ale niestety także bardzo kaloryczne. W Ameryce Środkowej spożywane jest jak u nas surówka do obiadu. Bez problemu można tam dostać dojrzałe owoce awokado, które kupuje się na kilogramy.
W Europie musimy się trochę bardziej natrudzić by dostać dojrzałe i nie zepsute awokado. Wydaje mi się, że lepiej nie ryzykować tylko kupić te, które są mniej dojrzałe, a w domu obwinąć owoc starą gazetą i zostawić tak na dzień ( nie wkładamy do lodówki !!).
Ja uwielbiam awokado i tym samym jednym z moich ulubionych dodatków do tortilli, nacho albo na kanapki jest guacamole !
A oto przepis na moje guacamole:
- dwa dojrzałe awokado
- jeden pomidor
- Ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- kilka gałązek kolendry
Awokado dusimy widelcem w miseczce, dodajemy pokrojonego pomidora, drobno pokrojony czosnek i posiekana kolendrę. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy sok z cytryny. Sok z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu, tak samo jak dodanie przed podaniem pestki owocu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz