Rzymu nikomu nie trzeba polecać, jest to magiczne miasto, które trzeba zobaczyć. Sardynia... to raj na ziemi ! Przepiękne piaszczyste plaże. Niesamowite krajobrazy. Ciepła woda. Bardzo przyjaźni ludzie. No i oczywiście bardzo smaczna kuchnia.
Specjalnością Sardynii jest chleb, zwany Pane Carasau, lekki i chrupiący. Mi bardzo smakował z mozarella, małymi różnokolorowymi pomidorami i bazylią.
Sardyński chleb |
Włoskie menu jest bardzo bogate.. pizze na cieniutkim cieście ( w Rzymie pizza jest już troszeczkę inna, często prostokątna i sprzedawana na wagę - koniecznie trzeba ją spróbować ! ), makarony, lody, sery 9 przysmakiem na Sardynii jest ser pecorino sardo.), pomidory, najlepsza i najbardziej aromatyczna bazylia na świecie. Kulinarny zawrót głowy...
Po takich wakacjach, i odkryciu paru nowych smaków mam głowę pełną nowych pomysłów. A jeżeli chcecie przeczytać troszeczkę więcej na temat mojej podróży, kliknijcie tutaj
Pozdrawiam
Też byłam w Sardyni i zajadałam ten chlebek:)
OdpowiedzUsuńLody prezentują się bosko! W Polsce trudno spotkać lody o takiej wspaniałej, kremowej konsystencji.
OdpowiedzUsuńi lody bacio super czekoladowe z orzechami laskowymi !! Rewelacja !!
OdpowiedzUsuń