wtorek, 21 sierpnia 2012

jabłka

W kuchni w koszyczku leżą sobie jabłka. Przez kilka dni zastanawiałam się co by z nich zrobić.... no i padło na jabłuszka z kruszonką czyli jabłkowe crumble.



Przepis na crumble jest bardzo prosty. Wystarczy pól godziny i deser gotowy. 

Składniki:

na kruszonkę

- 100 g maki
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g zimnego masła

Wsypujemy suche składniki do miski, dodajemy masło i wszystko razem mieszamy. Najlepiej jest to zrobić ręcznie. Tak przygotowana kruszonkę wkładamy do plastikowej torebki i umieszczamy w zamrażalniku.

owoce

- 4 średniej wielkości jabłka
- sok z jednej cytryny
- garść łupanych włoskich orzechów
- cynamon i cukier waniliowy

Jabłka kroimy na małe kawałeczki i polewamy je sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy, cynamon i cukier waniliowy. Tak doprawione owoce umieszczamy  w naczyniu w którym będziemy je zapiekać ( ja użyłam dwa małe naczynia ). Posypujemy naczynia wcześniej przygotowana kruszonka. Jeżeli wyszło wam za dużo kruszonki, nie ma problemu, ciasto można przechowywać przez kilka dni w lodowce.

Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C przez około 15 minut ( albo do czasu gdy crumble będzie zarumienione )

Smacznego !!

10 komentarzy:

  1. Jabłkowe crumble to chyba moje ulubione, przepyszne na śniadanie jak i na deser <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam crumble. :) Jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie jabłkowych zapasów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie! Wypróbuje przepis :) Kocham jabłka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. W weekend robiłam jabłkowe. Smakowicie wygląda u Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jabłkowe crumble:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne w swej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziekuje dziewczyny ! Bylo naprawdę smaczne !! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam trochę w innym stylu bo dodalam kilka rodzaji owocow i do nich dodalam cukier waniliowy ale super pomysł z tym

    OdpowiedzUsuń