Przepis na crumble jest bardzo prosty. Wystarczy pól godziny i deser gotowy.
Składniki:
na kruszonkę
- 100 g maki
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g zimnego masła
Wsypujemy suche składniki do miski, dodajemy masło i wszystko razem mieszamy. Najlepiej jest to zrobić ręcznie. Tak przygotowana kruszonkę wkładamy do plastikowej torebki i umieszczamy w zamrażalniku.
owoce
- 4 średniej wielkości jabłka
- sok z jednej cytryny
- garść łupanych włoskich orzechów
- cynamon i cukier waniliowy
Jabłka kroimy na małe kawałeczki i polewamy je sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy, cynamon i cukier waniliowy. Tak doprawione owoce umieszczamy w naczyniu w którym będziemy je zapiekać ( ja użyłam dwa małe naczynia ). Posypujemy naczynia wcześniej przygotowana kruszonka. Jeżeli wyszło wam za dużo kruszonki, nie ma problemu, ciasto można przechowywać przez kilka dni w lodowce.
Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C przez około 15 minut ( albo do czasu gdy crumble będzie zarumienione )
Smacznego !!
Jabłkowe crumble to chyba moje ulubione, przepyszne na śniadanie jak i na deser <3
OdpowiedzUsuńcrumble! pyszności;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam crumble. :) Jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie jabłkowych zapasów.
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Wypróbuje przepis :) Kocham jabłka :D
OdpowiedzUsuńW weekend robiłam jabłkowe. Smakowicie wygląda u Ciebie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłkowe crumble:)
OdpowiedzUsuńkruszonka / crumlbe! mniam ;]
OdpowiedzUsuńGenialne w swej prostocie :)
OdpowiedzUsuńdziekuje dziewczyny ! Bylo naprawdę smaczne !! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam trochę w innym stylu bo dodalam kilka rodzaji owocow i do nich dodalam cukier waniliowy ale super pomysł z tym
OdpowiedzUsuń