Ensaladilla rusa czyli sałatka rosyjska, zwana tez Sałatka Oliwiera, albo po prostu sałatka warzywna z majonezem. Nie wiem czy wiecie dlaczego na całym swiecie sałatka z majonezem jest nazywana sałatka rosyjska. Jak glosi legenda sałatka ta została po raz pierwszy podana w 1860 przez szefa restauracji Hermitage w Moskwie, Lucien Olivier.
Hiszpańska wersja tego dania, rozni się sporo od tej, która znam z domu rodzinnego. Wiadomo podstawa sa jajka, majonez,ziemniaki, marchewka, groszek... ale w Hiszpanii dodaje się także tuńczyka, male krewetki albo paleczki surimi.
Gdy poraz pierwszy sprobowalam te salatke jako tapas, nie byłam zachwycona. Sa takie potrawy do których smaku przyzywczajamy się i ciezko jest nam zaakceptowac zmiany... no bo jak to nie ma ogórka kiszonego albo jabłka ale jest RYBA ?!
Obecnie akceptuje te wersje i chętnie sama ja przyrządzam i tak jak u mamy duza miska sałatki znika w piorunującym tempie.
Składniki:
- 4 ziemniaki, średniej wielkości, ( wcześniej ugotowane w mundurkach, następnie obrane i pokrojone w kosteczkę)
- 4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kosteczkę
- 2 puszki tuńczyka
- 1 mala puszka zielonego groszku
- 3 marchewki, obrane i pokrojone w kosteczkę
- polowa malego słoiczka majonezu
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i jajka wrzucamy do jednej miski i dobrze mieszamy. Dodajemy tuńczyka z puszki ( ja używam naturalnego bez dodatku oliwy czy oleju), groszek. Mieszamy wszystkie składniki ze soba i dodajemy odrobinę pieprzu. Na koniec wszystko laczymy majonezem, okolo 3 lub 4 lyzki. Moja sałatka nie jest bardzo majonezowa. Majonez tu sluzy jedynie do polaczenia wszystkich skladnikow.
Polecam sprobowac !
Smacznego !!!
Magda
Odkąd pamiętam, zawsze, na każdą uroczytstosć gości u mnie jarzynowa sałatka. Marchewka, pietruszka, ziemniak, jajko, groszek, ogórek. Słyszałam że niektórzy dodają kiełbasę. Ale rybę?? Łał, zaintrygowałaś mnie ;D Hm, boję się efektu, ale chyba wykorzystamy przepis ; )
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
polecam sprobowac. Salatka wcale nie ma mocno rybnego smaku, jest bardzo lagodna.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam