poniedziałek, 19 listopada 2012

miesne pierozki czyli empanadas con carne

Moje dzisiejsze empanadas czyli mięsne pierożki sa kolejnym przepisem wzorowanym na przepisie z nowej ksiazki Gordona Ramseya " The ultimate cookery course". I sa to zdecydowanie jednej z najlepszych jakie w zyciu jadłam ! Mięso w tych pierożkach doprawione jest cynamonem, oregano, chili.. po prostu cudowny smak rewelacyjny jesienno - zimowy smak ! Sa one dobrym pomysłem na spotkanie z przyjaciolmi, podane w formie tapas z chmichurri, z pico de gallo albo po prostu sałatka z pomidorów. Mozna je tez latwo zapakować i zabrać do pracy.



Nie robię swojego ciasta francuskiego, bo nie mam na to czasu, podaje wiec przepis na farsz do pierozkow.

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta cynamonu
- pól lyzeczki papryki
- 300 gram mielonego mięsa wieprzowego
- suszone oregano
- szczypta cukru
- dwa jajka ugotowane na twardo

 Ciasto francuskie nalezy przygotować według przepisu na opakowaniu.

Na rozgrzana patelnie wlewamy dwie lyzki oliwy, dodajemy drobno pokrojona cebulkę oraz czosnek i smażymy przez 5 minut, a następnie dodajemy przyprawy ( kumin, cynamon i papryka). Solimy i pieprzymy mięso, które wrzucamy na patelnie. Smażymy je przez okolo 5 minut, albo az się zarumieni. Dodajemy oregano, cukier i jajko, wcześniej ugotowane na twardo. Odkładamy aby ostygło.

Gdy farsz będzie mial temperaturę pokojowa, nakładamy na wcześniej przygotowane ciasto francuskie ( jak na pierogi ). Brzegi pierozkow smarujemy ubitym jajkiem, a następnie lepimy.

Nastawiamy piekarnik na 180 C. Pierożki naklowamy, aby w trakcie pieczenia ulatniała się para. Smarujemy je po zewnętrznej stronie ubitym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 18 - 20 minut.

Smacznego !!

6 komentarzy:

  1. Muszą smakować wyśmienicie, choć ja zapewne zdecydowałabym się na cisto kruche.

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musze sprobowac z kruchym ciastem !!

      Usuń
  2. a jak mocno nadziane farszem, sama pyszność.

    OdpowiedzUsuń
  3. Te pierożki też widziałam w programie. Chyba się skuszę. Pozdrawiam. Rozgoszczę sie na dłużej.

    OdpowiedzUsuń