W zeszłym tygodniu po raz pierwszy w tym roku spadł śnieg w Madrycie... tak naprawdę to był to bardziej śnieg z deszczem, ale chociaż przez kilka chwil można było podziwiać ośnieżone dachy. Oczywiście zrobiłam masę zdjęć i jedno z nich możecie zobaczyć na Facebooku.
Gdy jest szaro i zimno i do tego jeszcze śnieg za oknem, mam ochotę tylko na jedno - na gulasz mojej mamy :D
gulasz wołowy |
Gulasz wołowy
Składniki:
- 400 gr wołowiny, pokrojonej w kosteczki
- 1 cebula
- pieprz seczułański ( kilka ziarenek )
- dwa listki laurowe
- sol do smaku
- łyżka śmietany
- woda
- odrobina mąki
- oliwa do smażenia
Gulasz jest bardzo prostym jedno garnkowym daniem. W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojona cebulkę. Przygotowane wcześniej mięso, obtaczamy lekko w mące, wrzucamy je do garnka z cebulką i obsamżamy kawałki wołowiny. Zalewamy wszystko wodą, tak by mięso było całkowicie przykryte. Dodajemy pieprz seczułański, liście laurowe i szczyptę soli. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem około godziny ( do czasu kiedy mięso będzie mięciutkie), co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby można dodać trochę wody.
Kilka minut przed podaniem, dodajemy lyżkę śmietany. Dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki i podajemy najlepiej z kasza gryczana.
SMACZNEGO !!
Znam, choć ograniczam czerwone mięso. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja tez ograniczem czerwone mieso... tylko tak od czasu do czasu :D
Usuńuwielbiam gulasze, wszelkiego rodzaju :)
OdpowiedzUsuńja tez i te miesne i warzywne :D Pozdrawiam !!
Usuń