wtorek, 3 września 2013

Skrzydełka kurczaka ala Ferran Adrià

Ferran Adrià uważany jest za kulinarnego artystę . Kucharz legendarnego El Bulli, najlepszy kucharz swiata, innowator, zaklinacz smaku, według Times´a jeden z setki najbardziej wpływowych ludzi na swiecie

W zeszłym roku, Ferran Adrià razem z kucharzami z El Bulli wydal ksiazke kucharska. Jeżeli spodziewacie się ksiazki typu Hestona Blumenthal´a to się zawiedziecie. Sławny kucharz podaje w tej ksiazce przepisy na rodzinne gotowanie, nie ma magii, a sprawdzone przepisy na typowe hiszpańskie dania. 

By dowiedzieć się więcej na temat Ferran Adria i restauracji polecam, film "El Bulli: cooking in progress", a tymczasem zapraszam na przepis na skrzydełka kurczaka z pieczarkami ( dla dwóch osób )


Skrzydełka  kurczaka

Skrzydełka kurczaka z pieczarkami
na podstawie przepisu z ksiazki "La comida de la familia" Ferran Adría y el equipo de elBulli


Składniki:

- 6 skrzydełek  kurczaka, 
- 120 gram pieczarek
- 4 łyzki oliwy z oliwek
- 5 nieobranych zabkow czosnku, 
- listek liścia laurowego
- szczypta zioł prowansalskich
- sol i pieprz do smaku
- 60 ml białego wina

Skrzydełka kurczaka, za pomoca nożyczek dzielimy na pół, a następnie doprawiamy sola i pieprzem. Wrzucamy je na rozgrzana patelnie z oliwa z oliwek i smażymy przez około 30 minut. Dodajemy czosnek i pozostawiamy na średnim ogniu przez następne 5 minut. Dorzucamy zioła, lisc laurowy i zalewamy kurczaka białym winem. Czekamy, az alkohol wyparuje i dodajemy pieczarki. Wszystkie składniki dokładnie ze soba mieszamy i smażymy przez około 2 minuty.  




Smacznego !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz