niedziela, 25 sierpnia 2013

Paella valenciana - przepis

Niedziela to ten dzień w tygodniu, kiedy nie ma wymówek i gotujemy zawsze coś pysznego. Dzisiaj był dzień paelli. Wczoraj na targu udało nam się dostać mięso królika i kurczaka, oraz dużą białą fasole. 

Paella wyszła pysznie. Przepis, który wam podam poniżej jest na mniej więcej cztery spore porcje. 


paella valenciana

Jeżeli nie macie specjalnego naczynia do gotowania paelli ( paellera ), możecie zrobić ją na dużej patelni. 

Paella valenciana

- 400 g ryżu
- 300 g mięsa królika
- 300 g kurczaka
- szklanka białej fasoli półksiężycowej
- garść fasolki szparagowej tycznej
- dwa pomidory, pokrojone w kosteczkę ( ewentualnie można użyć pomidorów z puszki )
- czosnek
- cebula
- oliwa z oliwek
- litr wody
- sól
- szafran ( ewentualnie kurkuma, lub barwnik spożywczy )
- szczypta papryki w proszku

Na rozgrzaną patelnie wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cebule i smażymy przez kilka minut. Jeden ząbek czosnku kroimy drobniutko i dorzucamy do cebuli, smażymy przez dwie minuty. Dodajemy mięso, wcześniej pokrojone w małe kawałki, posolone. Smażymy tak długo, aż mięso się zarumieni, i posypujemy lekko papryką w proszku. Dodajemy warzywa. Smażymy przez kilka minut, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wszystko wodą. W tym momencie wrzucamy kilka gałązek szafranu i zostawiamy na średnim ogniu na 5 minut. Dodajemy ryż, mieszamy dokładnie by ryż rozprowadził się równomiernie po całej patelni i zostawiamy na około 15 minut. 

Podajemy na patelni, razem z kawałkami cytryny do skropienia ryżu. 


Smacznego !! 

1 komentarz: