niedziela, 2 lutego 2014

Coś słodkiego...crema catalana


W niedzielne popołudnia często przychodzi chęć na tak zwane "coś słodkiego". W takich momentach, szybko zaglądam do lodówki i jeżeli znajdę tam jajka to na pewno przygotujemy krem kataloński.

Uwierzcie, nie ma nic prostszego od tego kremu. 

Krem Kataloński

Crema Catalana 
(na 3 porcje)

Składniki:
- 3 żółtka
- 250 ml pełnego mleka
- 60ml śmietany, 35%
- skórka cytryny i pomarańczy
- laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż
- 45g cukru
- 10g skrobi kukurydzianej




Mleko i śmietanę wlewamy do garnka i gotujemy razem z cynamonem, anyżem, laską wanilii,  skórką pomarańczy i cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. W tym samym czasie, w dużej misce mieszamy żółtka, cukier skrobie kukurydzianą. Następnie odcedzone przez sitko mleko, wlewamy do miski z żółtkami jajek wszystko dobrze ze sobą mieszamy i ponownie gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut, przez cały czas energicznie mieszając. Krem powinien przypominać swoją konsystencją budyń. Wlewamy do małych miseczek i odstawiamy by krem wystygł. 
Przed podaniem, jeżeli macie w domu palnik do przypalenie, posypcie krem cukrem i ostrożnie podpieczcie wierzch kremu. Zobaczycie jaki niesamowity zapach będzie unosił się po waszym domu ! 

Jeżeli nie macie palnika, nic straconego. Wystarczy zrobić troszeczkę karmelu i polać nim krem.

A wy macie jakieś sprawdzone przepisy na szybkie desery ?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz