Gulasz |
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego, pokrojone w kosteczkę
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 2 marchewki, pokrojone w mniejsze kawałeczki
- 2 łodygi selera
-1 duży ziemniak
- pół szklanki mrożonego groszku
- szklanka czerwonego wina
- 1/5 litra bulionu wieprzowego
- 2 gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
W dużym garnku z oliwą podsmażamy mięso. Najlepiej zrobić to partiami. Gdy włożymy do garnka za dużo mięsa, kawałki zaczną się gotować zamiast podsmażać i nie uzyskają brązowego koloru. Kiedy mięso będzie już brązowe, przekładamy je na talerz.
Garnka nie czyścimy, dorzucamy do niego marchewkę, seler, cebulę i anyż. Wszystko smażymy przez około 5 minut, a następnie zalewamy winem. Gotujemy przez kilka minut, by alkohol miał okazje wyparować a resztki mięsa, które pozostały na dnie garnka mogły zintegrować się z sosem. Następnie dodajemy mięso i dolewamy bulion. Pozostawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
Skręcamy ogień na mniejszy dodajemy ziemniaki i pozostawiamy na małym ogniu przez około 2 godziny. Danie będzie gotowe gdy mięso będzie miękkie. Na samym końcu, gdy już wyłączymy ogień dodajemy mrożony groszek i zostawiamy garnek pod przykryciem na kilka minut.
Najlepiej smakuje z dobrym, swierzym chlebem.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz