piątek, 3 września 2010

na zielono

Nie ma nic lepszego jak porcja świeżych warzyw do obiadu.

Moja dzisiejsza propozycja to indyjska sałatka z ogórków.





Składniki:
(przepis pochodzi z książki Cocina India )

2 średniej wielkości ogórki
1 zielona papryka
2 łyżeczki dobrze posiekanej kolendry
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

Ogórki kroimy na cienkie plasterki, które przepołowimy na pół. Zieloną paprykę, kroimy bardzo drobniutko i dodajemy do ogórka,. Do innej miseczki wsypujemy drobno pociętą kolendrę, sok z cytryny, sól i cukier. Wszystko razem mieszamy, tak by cukier dobrze się rozpuścił. Dodajemy ogórki i paprykę  i tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki na przy najmniej godzinę.



Smacznego !!

4 komentarze:

  1. lubię takie zielone wariacje. choć osobiście nie przepadam za zielona papryką

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwino, papryka w przepisie jest opcjonalnie :) ja osobiście uwielbiam, ale śmiało możesz próbowac bez :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się z tobą, że nie ma nic lepszego niz świeża porcja warzyw do obiadu !

    Serdecznie zapraszam Cie do mojego konkursu :)
    http://smakuje.blox.pl/2010/09/Wloskie-grissini-i-KONKURS.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładna sałatka, ja osobiście bym zrezygnowała z cukru, ale kwestia gustu:)
    A ja zapraszam do zabawy, szczegóły na moim blogu:
    http://pieczemytuitam.blogspot.com/2010/09/o-lubieniu-i-sonecznych-schabowych.html
    Pozdrawiam
    LidKa

    OdpowiedzUsuń