wtorek, 9 listopada 2010

zielone naleśniki

Osobiście jestem ogromną miłośniczką naleśników. Naleśniki z dżemem, z cukrem, białym twarogiem i cynamonem czy z pieczarkami... mmm mogłabym jeść każdego dnia. Niedawno przeglądająca książkę Nigella Ekspresowo przykuły moją uwagę jej naleśniki z pesto. Wypróbowałam i polecam. Jak każde naleśniki można je zjeść z czymkolwiek się chce, moja wersja to z plasterkami szynki z kurczaka.

Naleśniki z pesto

Składniki:
75g pesto
1 jajko
75g mąki
150 ml mleka
olej do smażenia
nadzienie według gustu, np plasterki szynki, ser, pomidory i rukola..etc

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce mąkę, pesto, jako i mleko. Rozgrzej patelnie i wysmaruj ją lekko olejem. No i smażymy naleśniki w tradycyjny sposób z jednej i drugiej strony. Postarajmy się by naleśniki były nie za grube. Następnie dodajemy nadzienie, przystrajamy i podajemy. Możemy je zaserwować na śniadanie, obiad lub też kolacje. Palce lizac !!

Smacznego !!

2 komentarze:

  1. Madziu, wspaniałe naleśniki! Bardzo smakowita wersja.
    Pozdrawiam z pochmurnej Warszawy!

    OdpowiedzUsuń