niedziela, 15 kwietnia 2012

Cachumbar czyli co dzisiaj do obiadu..

Cuchumbar to sałatka indyjska, świetny zdrowy i niskokaloryczny dodatek do mięs i ryb. Ja jestem fanką kuchni indyjskiej, która zaskakuje smakiem i kolorami. Uwielbiam zabawę kolorami, przyprawami a do tego wystarczy włączyć w kuchni płytę z muzyką bollywood i przenosimy w inny świat... Polecam !

A oto przepis:

125 ml soku z limonki
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
6 dojrzałych pomidorów,
pół ogórki
pęczek szczypiorku
1 zielona papryka, bez pestek
pęczek kolendry ( ewentualnie pietruszki )
łyżka świeżej mięty

Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę. W dużej misce mieszamy sok z lemonki z cukremy i szczyptą soli. Mieszamy tak długo, aż cukier nam się rozpuści. Dodajemy pomidory, ogórek, szczypiorek, paprykę, kolendrę oraz miętę i wszystko dobrze mieszamy.
Miskę przykrywamy plastikową folią, i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2 komentarze:

  1. pysznie
    warto usunąć weryfikację obrazkową przy komentarzach

    OdpowiedzUsuń