poniedziałek, 18 marca 2013

Polędwica wieprzowa nadziewana serem mozzarella, szpinakiem i pomidorkami cherry

 W Madrycie długi weekend. Po deszczowej niedzieli, nareszcie czuć wiosnę. Za oknem słoneczni i coraz cieplej. Drzewa zaczynają wypuszczać pierwsze pąki.

Dzisiaj na talerzy też wiosennie i kolorowo. Zapraszam na przepyszną polędwiczkę wieprzową z serem mozzarella, szpinakiem i pomidorkami cherry.



Nadziewana polędwica wieprzowa



Polędwica wieprzowa nadziewana serem mozzarella, szpinakiem i pomidorkami cherry

Składniki:

- polędwica wieprzowa, ( ja zawsze pytam rzeźnika by mi ją otworzył do nadziewania )
- 1 kulka sera mozzarella
- kila pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartki
- garść liści szpinaku ( najlepiej świerzego, chociaż mój był wcześniej przeze mnie mrożony )
- 3 plasterki szybki serrano ( może też być włoska szynka, albo boczek )

Do marynaty:

- 2 łyżki musztardy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobniutko pokrojone
- sól i pieprz do smaku

Na początek przygotowywujemy marynatę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki na kilka minut. 
Jeżeli mięso macie już rozcięte, należy je rozłożyć na desce, przykryj plastikową folią i rozbić tłuczkiem ( tak by nie było zbyt grube ). Następnie ściągamy folie i nakładamy na mięso wcześniej przygotowaną marynatę i tak przygotowaną polędwiczkę odkładamy na bok. 

Szpinak smażymy na malutkiej ilości oleju, posypany odrobiną soli i pieprzu. Ser mozzarella kroimy na plasterki, a pomidorki w ćwiartki.

Nakładamy na polędwice szynkę serrano ( albo boczek ), ser mozzarella, szpinak i pomidorki.



Zawijamy mięso tak jak roladę. Obwijamy sznurkiem ( jeżeli nie macie takiego w domu, spytajcie rzeźnika, na pewno dadzą wam kawałek ! ). Smarujemy grzbiet resztą marynaty musztardowej i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego piekarnika na 180C. Pieczemy przez około 30 minut. 

SMACZNEGO !!

5 komentarzy:

  1. o nieźle, właśnie widziałam na durszlaku to zdjęcie :) Uwielbiam takie roladki, są genialne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Zgadzam się w 100 % ! Muszę wypróbować z kurczakiem !!

      Usuń
  2. Super pysznie wygląda. Wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. to był nasz dzisiejszy obiad - REWELACJA (ja jeszcze do szpinaku dodałam duuużo czosnku)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo sie ciesze ze smakowalo :) czosnek swietny pomysl... ze nie pomyslalam o tym :D

      Usuń