poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Hiszpańsko kulinarne wyzwanie

 Podjęłam się wyzwania ! Od jakiegoś czasu mieszkam w Hiszpanii, i poznaje kuchnie tego słonecznego kraju, jednak bardzo rzadko przyrządzam hiszpańskie potrawy. Teraz chce to zmienić ! Zaczęłam szukać oryginalnych przepisów, na typowe potrawy. Podejmując się tego wyzwania, rozpoczynam nowy cykl na moim blogu. Raz na tydzień, będę umieszczać tutaj potrawy kuchni hiszpańskiej.

Na początek wybrałam 10 potraw nad którymi postanowiłam popracować:

- gazpacho
- salmorejo
- patatas bravas
- patatas alioli
- paella valenciana
- tortilla española
- croquetas
- ensaladilla rusa
- champiñones al ajillo
- pimientos de padrón


A może macie jakieś ulubione potrawy hiszpańskie ? Jestem ciekawa waszych propozycji.

Pierwszy przepis w moim cyklu to Gazpacho Andaluz. Najlepsza propozycja obiadowe na gorące letnie dni. W przeszłości gazpacho było zupą biedaków, której głównymi składnikami były suchy chleb, oliwa z oliwek, ocet winny i świeże surowe warzywa. W zależności od regionu, gazpacho może mieć różny smak.. może być pomidorowe, czosnkowe

Ja przyrządziłam dzisiaj gazpacho andaluzyjskie. Przepis jest bardzo prosty, szybki i tani. Ważne jest by wykorzystać najlepszej jakości warzywa.



Składniki:

-3 dojrzałe pomidory (wyparzone i obrane se skorki)
- ogórek
- średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- kawałek suchej bagietki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu winnego ( albo soku z cytryny)
- sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do większej miski ( zostawiamy na boku trochę poszatkowanej cebuli, troszeczkę ogórka i papryki do dekoracji ). Dodajemy kawałki suchego chleba i polewamy wszystko octem i oliwą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą blendera i odstawiamy na około 20 minut do zamrażalnika. Gazpacho zawsze podajemy schłodzone, ewentualnie można dodać kostki lodu.

Smacznego !!!


1 komentarz: