Podstawowymi składnikami tortilli są jajka i ziemniaki, poza tym możemy dodać cokolwiek chcemy..cebula, cukinia, szparagi, chorizo. Ja osobiście lubię klasyczną wersje z cebulka. Kanapka z tortilla jest świetnym pomysłem na wycieczkę.
Składniki:
- 2 obrane ziemniaki, pokrojone w drobna kostkę
- 3 jajka
- 1 cebula ( pokrojona w piórka )
- sol i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Do zrobienia tortilli potrzebna nam będzie dobra patelnia, do której nie będa przywierać ziemniaki i jajko. Najlepsza jest średniej wielkości patelnia teflonowa albo ceramiczna.
Na rozgrzaną patelnie dodajemy lyżeczkę oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojone ziemniaki z cebulą. Wszystko delikatnie solimy i smażymy na wolnym ogniu, tak długo aż ziemniaki beda miękkie ( około 10 minut ). W osobnej misce rozbijamy jajka i mieszamy je z solą i odrobiną pieprzu.
Gdy ziemniaki są już miękkie, dodajemy je do miski z jajkami. Patelnie przecieramy kuchennym ręcznikiem i dodajemy odrobinkę oliwy z oliwek. Patelnie stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy jajka z ziemniakami i cebulą. Trzeba uważać by spód tortilli nam się nie przypalił. W momencie kiedy po bokach tortilli jajka beda już scięte, przykrywamy patelnie większym talerzem i przekładamy na druga stronę. Ten moment jest zdecydowanie najtrudniejszy i przyznam się szczerze ze tutaj praktyka czyni mistrza. Smażymy po drugiej stronie przez okolo minute... i gotowe !
Smacznego !
a ja bym na obiad pochłonęła!:D
OdpowiedzUsuńAle musi być dobra :) Zapisuje przepis.
OdpowiedzUsuńSuper przepis! zamierzam się za niego zabrać. Mam pytanie - co to znaczy wolny ogień? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń"gotować na wolnym ogniu" to potoczne określenie gotowania na jak najmniejszym, wolno palącym się ogniu :)
Usuń