Baba Ganush jest popularna w kuchni krajów arabskich i można spotkać wiele jej odmian. Podstawą tej pasty jest pieczony bakłażan, i tahini ( pasta sezamowa ). Moją ulubioną wersją tej pasty, jest ta z owocem granatu. Granat jest słodki i soczysty, świetnie łaczy się z bakłażanem
Baba Ganush |
Baba Ganush
Skład:
- 1 duży bakłażan
- 2 - 3 łyżki pasty sezamowej ( tahini )
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść drobno posiekanej pietruszki
- sok z dużej cytryny
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pieprz i sól do smaku
- jagody granatu ( kuleczki z polowy owocu )
Bakłażana nacinamy w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku w temp 190 C przez około 25 minut ( aż wnętrze bakłażana będzie miękkie ). Gdy bakłażan przestygnie, obieramy go ze skórki, a wnętrze przekładamy do miseczki. Miąższ bakłażana rozgniatamy widelcem, aż powstanie pure. Dodajemy tahini, czosnek, sok z cytryny, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy pietruszkę i miksujemy z pastą z bakłażana za pomocą blendera.
Pastę przekładamy do osobnego naczynia i ozdabiamy jagodami granatu.
Świetnie smakuje z chlebem pita.
SMACZNEGO !!!!
Hummus, mutabal, baba ganush, pyszne arabskie pasty do arabskiego chlebka. Lubię to.
OdpowiedzUsuńoj tak wszystkie te pasty są bardzo smaczne :D
Usuń