Przepis na churros jest jednym najprostszych i najbardziej podstawowych. Potrzebujemy jedynie wodę, mąkę i sól. Można je zjeść z gęstą czekoladą lub kawą. Mój przepis jest na tradycyjne churros. Niektórzy lubią dodać jajka, albo proszek do pieczenia...ale wówczas mamy bardziej doczynienia z porra niż churros. Porra jest grubsza i często nadziewana w środku kremem. Churros są chrupiące i nie są słodkie. Mają lekko słonawy smak. Można obsypać je cukrem, cukrem pudrem albo po prostu zamoczyć w czekoladzie.
churros con chocolate |
Churros con chocolate
Skład:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Churros tak naprawdę robi się na oko. Cały sekret jest w tym by, tyle samo mąki wymieszać z taką samą ilością wody. Masa powinna być gęsta, gdy jest zbyt płynna wystarczy dodać trochę więcej mąki.
Ciepłą wodę ( nie wrzątek ) wlewamy do dużej miski, lub garnka. Dodajemy mąkę i mieszamy tak długo aż nie będzie dużych grudek. Dodajemy szczyptę soli. Przy użyciu worka do kremów ( z końcówką w kształcie gwiazdki), lub maszynki do robienia churros ( zdjęcia takie maszynki możecie znaleźć na moim facebooku) wyciskamy masę na rozgrzany olej. Smażymy w głębokim oleju przez kilka minut, aż churros się zarumienią.
Podajemy na ciepło posypane cukrem z filiżanką gorącej, gęstej czekolady !
Wszystkim życzę baaardzo tłustego czwartku !!
Smacznego !!
Churros ubóstwiam, pamiętam ich smak z Barcelony!
OdpowiedzUsuńI jakie apetyczne zdjęcia :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
dziekuje ! byly bardzo smaczne na sniadanie :D
Usuń