piątek, 12 kwietnia 2013

Co zrobić ze starym chlebem ?

Od czasu do czasu zdarzy się, ze chleb się zestarzeje i nie da się już z niego zrobić kanapek. Latem taki chlebek wykorzystujemy na gazpacho, a teraz wiosną kiedy pokazują się na targu pierwsze soczyste pomidory robimy przepyszną pomidorową sałatkę na kolacje.


Wiosenna sałatka z pomidorów i chleba

Składniki:

- kilka kromek suchego chleba ( ja użyłam bagietkę)
- 1/2 kg soczystych małych pomidorków
- czerwona cebula, 
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu z białego wina
- świeży tymianek
- sól i pieprz do smaku

Chleb i pomidory kroimy na kawałeczki. Wrzucamy do miski i zalewamy oliwą i octem. Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do miski z pomidorami. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz do smaku.

Sałatkę odkładamy na około pół godziny do lodówki.

Smacznego !!


5 komentarzy:

  1. + szpinak jak dla mnie, ale i tak ideał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o dobry pomysł z tym szpinakiem. Ja czasami też dodaje zielone pesto, tuż przed podaniem. Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Muszę spróbować. Na pewno jest pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu koniecznie spróbuj - no i przynajmniej nic się nie marnuje :D !!

      Usuń
  3. Ekstra! W sam raz na zbliżające się ciepłe dni ;)

    OdpowiedzUsuń