czwartek, 22 sierpnia 2013

Co to jest paella valenciana ??


W tym roku udało nam się dwa razy odwiedzić okolice Walencji. Za pierwszym razem spędziliśmy kilka dni w samej Walencji, a za drugim pojechaliśmy kilka kilometrów dalej by spędzić weekend nad morzem. Przepiękne piaszczyste plaże, cieple morze śródziemne i niesamowita kuchnia – te trzy rzeczy gwarantują udane wakacje.



Okolice Walencji są znane i cenione za doskonale warunki do uprawy owoców i warzyw. To tutaj rosną drzewa cytrusowe i prężnie działa ekologiczna uprawa warzyw I owoców.




Jeżeli wybieracie się do Walencji, do swojej listy “ do zrobienia / zobaczenia” koniecznie trzeba dopisać horchate de chufa i paella valenciana.

Horchata de chufa
paella valenciana

Paella jest chyba jednym z najczęściej zamawianych dań przez turystów w Hiszpanii. W samym Madrycie, w najbardziej turystycznej części miasta możemy zobaczyć dziesiątki restauracji serwujących paelle.  Poza Walencją najczęściej możemy spotkać  paelle de mariscos ( z owocami morza  ) lub paelle mixta ( czyli co kucharz ma pod ręka, owoce morza, ryba lub mięso )

Ale czym jest ta sławna paella ??


paella de mariscos

Paella to ryz, gotowany na specjalnej patelni. 



paellera

Ryż jest żółty ( tradycyjnie dzięki szafranowi, chociaż coraz cześciej ze względu na cenę dodaje się spożywczy barwnik ). To co dodamy do ryżu, będzie definiowało jego nazwę.

Ze względu na dużą popularność potrawy i dziesiątki interpretacji przepisu, ustalono, że aby paella mogła być nazywana valenciana, w jej skład muszą wchodzić następujące składniki:

-          mięso z kurczaka

-          mięso z królika

-          fasola szparagowa tyczna ( to ta spłaszczona )

-          fasola półksiężycowata ( biała i duża )

-          pomidor

-          ryż

-          oliwa z oliwek

-          woda

-          szafran

-          czosnek

-          sól

Lubicie paelle  ? Macie swoje sprawdzone przepisy ?

Już w ten weekend zapraszam na wspólne gotowanie paelli i przepis...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz