Rano poszliśmy na targ i zrobiliśmy zapasy warzyw i owoców. Lodówka znowu pełna ! Po przyjściu zamarynowałam kurczaka, i po czterech godzinach można było zasiąść do obiadu.
Kurczak w cytrynowej marynacie |
Kurczak w cytrynowej marynacie
Składniki:
- dwie piersi kurczaka
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- garść kolendry
- sól i pieprz do smaku
Kurczaka należy zamarynować na kilka godzin przed smażeniem ( lub grillowaniem ). Najlepiej zamarynować go dzień wcześniej, ale jak nie chcecie tyle czekać, 4 godziny powinny wystarczyć.
Siekamy drobno kolendrę i czosnek. Wrzucamy do miseczki, polewamy sokiem z połowy cytryny, następnie dodajmy świerzo zmielony pieprz i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie przy pomocą łyżki rozgniatamy czosnek, tak by jego aromat był dobrze wyczuwalny w marynacie.
Wkładamy do miski piersi kurczaka ( ówcześnie umyte i dobrze osuszone ), i przekładamy wszystko do plastikowego worka do mrożenia żywności ( najlepiej taki co ma zamknięcie ). Jeżeli nie macie woreczków do mrożenia, możecie zostawić kurczaka w miseczce i przykryj ją folią.
Po 4 godzinach smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni albo na grillu.
Kurczak wyjdzie bardzo soczysty i najlepiej smakuje z lekko sałatką warzywną. Jutro podam wam przepis na moją sałatkę z serkiem feta i miodowo - musztardowym sosem.
SMACZNEGO !!!
Dziekuję za przepis. Wyszło super!
OdpowiedzUsuń