sobota, 10 sierpnia 2013

Kurczak w cytrynowej marynacie

Za oknem znowu prawie 40 C. Upał straszny, więc nie chce się jeść. Naszym sprawdzonym sposobem na takie upały jest lekki kurczak w cytrynowej marynacie i sałatka z pomidora i ogórka.

Rano poszliśmy na targ i zrobiliśmy zapasy warzyw i owoców. Lodówka znowu pełna ! Po przyjściu zamarynowałam kurczaka, i po czterech godzinach można było zasiąść do obiadu.

Kurczak w cytrynowej marynacie

Kurczak w cytrynowej marynacie

Składniki:

- dwie piersi kurczaka
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- garść kolendry
- sól i pieprz do smaku

Kurczaka należy zamarynować na kilka godzin przed smażeniem ( lub grillowaniem ). Najlepiej zamarynować go dzień wcześniej, ale jak nie chcecie tyle czekać, 4 godziny powinny wystarczyć.




Siekamy drobno kolendrę i czosnek. Wrzucamy do miseczki, polewamy sokiem z połowy cytryny, następnie dodajmy świerzo zmielony pieprz i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie przy pomocą łyżki rozgniatamy czosnek, tak by jego aromat był dobrze wyczuwalny w marynacie.




Wkładamy do miski piersi kurczaka ( ówcześnie umyte i dobrze osuszone ), i przekładamy wszystko do plastikowego worka do mrożenia żywności ( najlepiej taki co ma zamknięcie ). Jeżeli nie macie woreczków do mrożenia, możecie zostawić kurczaka w miseczce i przykryj ją folią. 

Po 4 godzinach smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni albo na grillu. 

Kurczak wyjdzie bardzo soczysty i najlepiej smakuje z lekko sałatką warzywną. Jutro podam wam przepis na moją sałatkę z serkiem feta i miodowo - musztardowym sosem.

SMACZNEGO !!! 


1 komentarz:

  1. Dziekuję za przepis. Wyszło super!

    OdpowiedzUsuń