poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Pieczony labraks z warzywami

Labraks, inaczej okoń morski jest rybą morską, występującą w Atlantyku i Morzu Sródziemnym. Jeżeli jesteście na wakacjach na półwyspie iberyjskim, jest to idealne miejsce do spróbowania tej smacznej, mięsistej ryby ( jej hiszp. nazwa to Lubina ).

Labraks idealnie smakuje z grilla, lub pieczony w całości w piekarniku. Jego zdecydowanym plusem jest mała ilość ości, co ułatwia jedzenie. My jemy tę rybę pieczoną razem z ziemniakami i pomidorem, ale możecie wykorzystać też inne warzywa.


Ryba z piekarnika


Składniki:

- 2 białe ryby, ówcześnie oczyszczone i wypatroszone
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- łyżka tymianku 
- łyżka rozmarynu
- sól i pieprz do smaku

Ryby myjemy, nacinamy trzy razy z każdej strony, nacieramy solą, pieprzem i odkładamy do lodówki. 


Labraks 

Kroimy pomidory, ziemniaki w talarki ( ok 1 cm grubość ) i cebulę w piórka. Naczynie w którym będziemy piec ryby smarujemy oliwą, a następnie układamy połowę warzyw. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i przyprawami, kropimy lekko oliwą i układamy resztę warzyw. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego na 150 C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 30 minut. 

Po tym czasie ziemniaki powinny już być miękkie. Na warzywa kładziemy ryby, i pieczemy przez 12 minut, w temp 180C. 

Ryba wyjdzie bardzo soczysta, a warzywa miękkie i aromatyczne. 

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz