Jest niezawodny jako dodatek do burito czy tez
nachos. Świetny na spotkanie z przyjaciółmi, piknik albo grilla. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Meksykańskie frijoles molidos, czyli dip z fasoli,
nieodzowny dodatek na przyjęciach meksykańskich.
Potrzebujemy:
- 250 g czarnej fasoli z puszki
- 20 g bekonu( opcjonalnie )
- odlane dwie łyżeczki kawy
- mala cebula, drobno pokrojona
- łagodny ketchup Pudliszek
Do przybrania
- tarty ser, na przykład cheddar
- mała papryczka chili
- kolendra
W blenderze miksujemy fasole ( uprzednio odcedzona z wody z puszki ) na jednolita masę.
Na suchej patelni, podsmażamy bekon na skwarki. Dodajemy cebulkę, (smażymy tak długo aż się zarumieni, ), łyżeczkę ketchupu i zmiksowana fasole. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa będzie dosyć gęstą, dlatego też rozcieńczamy ja dwiema łyżeczkami kawy. Smażymy kolejne 5 minut.
Na koniec, przekładamy do miseczki w której będziemy podawać dip. Dekorujemy go tartym serem, kolendrą i drobniutko pokrojoną papryczką chili.
Potrzebujemy:
- 250 g czarnej fasoli z puszki
- 20 g bekonu( opcjonalnie )
- odlane dwie łyżeczki kawy
- mala cebula, drobno pokrojona
- łagodny ketchup Pudliszek
Do przybrania
- tarty ser, na przykład cheddar
- mała papryczka chili
- kolendra
W blenderze miksujemy fasole ( uprzednio odcedzona z wody z puszki ) na jednolita masę.
Na suchej patelni, podsmażamy bekon na skwarki. Dodajemy cebulkę, (smażymy tak długo aż się zarumieni, ), łyżeczkę ketchupu i zmiksowana fasole. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa będzie dosyć gęstą, dlatego też rozcieńczamy ja dwiema łyżeczkami kawy. Smażymy kolejne 5 minut.
Na koniec, przekładamy do miseczki w której będziemy podawać dip. Dekorujemy go tartym serem, kolendrą i drobniutko pokrojoną papryczką chili.
Tym przepisem dołączam się do akcji Pudliszek.
SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz