sobota, 19 maja 2012

Frijoles molidos czyli dip meksykański

Jest niezawodny jako dodatek do burito czy tez nachos. Świetny na spotkanie z przyjaciółmi, piknik albo grilla. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Meksykańskie frijoles molidos, czyli dip z fasoli, nieodzowny dodatek na przyjęciach meksykańskich.

Potrzebujemy:
- 250 g czarnej fasoli z puszki
- 20 g bekonu( opcjonalnie )
- odlane dwie łyżeczki kawy
- mala cebula, drobno pokrojona
- łagodny ketchup Pudliszek

Do przybrania
- tarty ser, na przykład cheddar
- mała papryczka chili
- kolendra

W blenderze miksujemy fasole ( uprzednio odcedzona z wody z puszki ) na jednolita masę.

Na suchej patelni, podsmażamy bekon na skwarki. Dodajemy cebulkę, (smażymy tak długo aż się zarumieni, ), łyżeczkę ketchupu i zmiksowana fasole. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa będzie dosyć gęstą, dlatego też rozcieńczamy ja dwiema łyżeczkami kawy. Smażymy kolejne 5 minut.

Na koniec, przekładamy do miseczki w której będziemy podawać dip. Dekorujemy go tartym serem, kolendrą i drobniutko pokrojoną papryczką chili. 

 

Tym przepisem dołączam się do akcji Pudliszek.



SMACZNEGO !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz