Dzisiaj wypróbowałam kolejny przepis z książki Tracey Lawson, "W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole. ". Szukałam przepisu szybkiego, na potrawę którą można zapakować i zabrać do pracy na obiad i postanowiłam posłużyć się przepisem na spaghetti ze szparagami. Zamiast spaghetti, użyłam tagliatelle.
Składniki:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 20 zielonych szparagów, połamanych na kawałki
- 1 żółta cebula
- pół szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 puszki pomidorów bez skórki, zmiksowane blenderem
- łodyga selera naciowego
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 400 g tagliatelle
- parmezan
Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje alkohol. Dodajemy sos pomidorowy, szklankę zimnej wody, seler, pietruszkę, sól i pieprz. Sos doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20 minut.
Przed podaniem mieszamy makaron z sosem i posypujemy świeżo startym parmezanem
SMACZNEGO !!
Nie tylko Ty uwielbiasz włoskie dania. Wygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, ze wloska kuchnia jest jedna z najpopularniejszych na swiecie.
OdpowiedzUsuń