piątek, 18 maja 2012

Pollo e patate czyli kuchnia włoska według Tracey Lawson

Tegoroczne wakacje planuje spędzić we Włoszech. Sami organizujemy sobie 10 albo i więcej dni na Sardynii, a potem okolicach Rzymu. Przygotowuje się bardzo rzetelnie, czytając mnóstwo przewodników, buszując w sieci, zbierając artykuły z czasopism. Dlatego też ucieszyłam się, gdy znalazłam na Durszlaku akcje zainspirowaną książką "W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole." Oczywiście oprócz wypoczynku i zwiedzania, mam zamiar poznać bliżej prawdziwą Włoską kuchnie. Wydrukowałam, więc przepisy z wyżej wspomnianej książki i mam zamiar wypróbować je wszystkie.


Na pierwszy ogień idzie Pollo e patate, czyli kurczak z ziemniakami.


Przepis bardzo prosty, jednogarnkowy. Bardzo lubię takie dania, bo nie wymagają dużego nakładu pracy, a zazwyczaj są to potrawy bardzo smaczne. No i tym razem także się nie zawiodłam... a oto przepis, lekko zmodyfikowany przeze mnie:


Składniki:


- oliwa z oliwek ekstra vergine
-  600g ziemniaków, odpowiednich do pieczenia, ja nie obierałam ziemniaków
- 1 średniej wielkości cebula
- świeża natka pietruszki
- miałka sól morska
- 4 ząbki czosnku, obrane, pokrojone
- 4 świeże pomidory, pokrojone na ćwiartki
- kawałki kurczaka ( ja wykorzystałam 4 pałki i pół piersi kurczaka )


Piekarnik nastawiamy na 200C. Naczynie w którym będziemy piec nasze danie, smarujemy oliwą z oliwek. Ziemniaki, kroimy na równe części, i wkładamy do naczynia. Dodajemy pomidory, pietruszkę, czosnek, cebulę ( grubo pokrojoną ), oraz szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy.




Kurczaka smarujemy lekko oliwą i nacieramy solą, a następnie kładziemy na wcześniej przygotowane warzywa. Naczynie wkładamy do piekarnika na 45 - 60 minut, albo do czasu jak kurczak i ziemniaki będą dobrze upieczone. Od czasu do czasu wszystko mieszamy, tak by kurczak był nawilżony sosem zbierającym się w naczyniu. 


Danie przepięknie pachnie i jest na prawdę bardzo smaczne !! 

 


Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. Takie jednogarnkowce uwielbiam. Nie dosyć, że pyszne, to jeszcze o wiele mniej zmywania;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne danie! Ja już 3 rok z rzędu będę spędzać wakacje na Sardynii...cudowne miejsce

    OdpowiedzUsuń