środa, 20 lutego 2013

Krem jogurtowo - kokosowy z kiwi

Czasami mam ochotę na coś słodkiego, ale nie tak bardzo słodkiego jak czekolada. Musi też być zdrowe i najlepiej z owocami. W takie moment sięgam po jogurt i zaczynam mieszać ze sobą przeróżne składniki.

Ostatnio moim ulubionym deserem jest krem jogurtowo kokosowy z kiwi i bananem. Deser ten można przygotować w 15 minut i dodać tak naprawdę jakiekolwiek sezonowe owoce.

A jakie są wasze ulubione desery jogurtowe ?

krem jogurtowo kokosowy


Krem jogurtowo - kokosowy z kiwi

Składniki:
( na 4 porcje )

- 400 gr greckiego jogurtu naturalnego, niesłodzonego
- 120 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżeczki miodu ( ja użyłam pszczelego z maliną )
- 1 banan
- 2 kiwi

Jogurt wlewamy do miski i mieszamy go z miodem i mleczkiem kokosowym. Wkładamy do lodówki, i wyciągamy kilka minut przed podaniem.

Obieramy owoce i kroimy na drobne kawałki. Kilka kawałeczków owoców odkładamy na bok, użyjemy je potem do dekoracji.

Na kilka minut przed podaniem wyjmujemy z lodówki wcześniej wymieszany jogurt z mleczkiem kokosowym i miodem, i dodajemy do niego owoce. Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy. Krem przekładamy do miseczek i dekorujemy odrobiną miodu i owocami.



Smacznego !!

10 komentarzy:

  1. wspaniały do jakiegoś seansu filmowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię wszystko, co ma w sobie kokos, więc na pewno by mi bardzo smakowało :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny deserek, mam w lodówce kilka bio jogurcików naturalnych(lidl), więc jutro też takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jogurt i maliny, porzeczki, truskawki, jagody... Ai! Lato :)
    Nie wiem czemu, ale dla mnie z owocami musi być jogurt grecki (to znaczy nie musi, ale jest mile widziany) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak jogurt z owocami to najlepsza kombinacja... no i dla mnie tez musi to byc jogurt grecki, zawsze naturalny bez cukru !!

      Usuń
  5. Mmmm, pysznie wygląda! I zapowiada wiosnę :-)

    OdpowiedzUsuń