wtorek, 15 stycznia 2013

Gnocchi a'la Gordon albo poprostu kopytka z masełkiem i groszkiem

Jemy w domu wreszcie doczekało się strony na Facebooku, którą zachęcam "polubić". A na obiad dzisiaj Gnocchi  z masełkiem i groszkiem. Przepis na sos pochodzi z najnowszej książki Gordona

Tym razem gnocchi ( albo po prostu kopytka ) podsmażyłam na patelni, więc są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. 

A jakie są wasze ulubione kopytka / gnocchi ? Z czym najczęściej je jecie ?

Przepis na Gnocchi możecie zobaczyć tutaj.

A oto przepis na sos:

- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- 150 g mrożonego groszku
- łyżka masła
- suszone oregano 
- tarta skórka cytryny
- tarty ser, najlepiej parmezan

Na patelni z rozgrzaną oliwą, podsmażamy wcześniej ugotowane gnocchi z jednej i drugiej strony ( tak by się zarumieniły z obu stron ). Dodajemy trochę soli i pieprzu, a następnie łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści wsypujemy groszek i suszone oregano. Na koniec posypujemy wszystko skórką cytryny, a chwilkę przed podaniem na stół posypujemy serem.




SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz