Chutney można przygotować jesienią, a potem delektować się nim w zimowe wieczory, wspominając smaki lata.
chutney z arbuza |
Skład:
- 1/2 średniego arbuza
- 150 ml octu winnego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tabasco
Odkrawamy miąższ arbuza od skórki, usuwamy pestki i przekładamy go do blendera. Arbuza miksujemy, a następnie przelewamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż się zredukuje do połowy. Ugotowany sos przecedzamy przez sitko.
Teraz odkrawamy jasny pasek miąższu, i kroimy go w kostkę o boku około 0,5 cm. Biały miąższ wrzucamy do osobnego garnka, wsypujemy cukier i dodajemy ocet. Wszystko doprowadzamy po raz kolejny do wrzenia. Dodajemy imbir, czosnek i listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż biała część arbuza będzie miękka. Doprawiamy sosem chili i wlewamy wcześniej przygotowany sok z arbuza. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu tak długo, aż chutney zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.
Za zaproszeniem venidle dorzucam ten przepis do akcji Awangarda smaku :)
Co za pomysł! Nie pomyślałabym, że można zrobić chutney z arbuza...
OdpowiedzUsuńZachęcam, byś umieściła ten pirzepis w akcji Awangarda Smaku (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/awangarda-smaku), gdzie szukam właśnie takich nieoczywistych połączeń i smaków.
Pozdrawiam,
Venidle
Venidle dziękuję za zaproszenie ! Przepis już dodalam :)
Usuńjak nazywa się naczynie na arbuz-krzyżówka
OdpowiedzUsuń