wtorek, 22 stycznia 2013

Jak zrobić chutney z arbuza ?

Gęsty indyjski sos, robiony z sezonowych owoców i warzyw to chutney. Chutney jest świetnym dodatkiem do mięs. Przepis który wam tutaj pokazuje na chutney z arbuza pochodzi z programu Gary Rhodes na Karaibach, i polecam go jako dodatek do polędwiczek wieprzowych nacieranych kawą.

Chutney można przygotować jesienią, a potem delektować się nim w zimowe wieczory, wspominając smaki lata.
chutney z arbuza


Skład:

- 1/2 średniego arbuza
- 150 ml octu winnego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tabasco

Odkrawamy miąższ arbuza od skórki, usuwamy pestki i przekładamy go do blendera. Arbuza miksujemy, a następnie przelewamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż się zredukuje do połowy. Ugotowany sos przecedzamy przez sitko.
Teraz odkrawamy jasny pasek miąższu, i kroimy go w kostkę o boku około 0,5 cm. Biały miąższ wrzucamy do osobnego garnka, wsypujemy cukier i dodajemy ocet. Wszystko doprowadzamy po raz kolejny do wrzenia. Dodajemy imbir, czosnek i listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż biała część arbuza będzie miękka. Doprawiamy sosem chili i wlewamy wcześniej przygotowany sok z arbuza. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu tak długo, aż chutney zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.

Za zaproszeniem venidle dorzucam ten przepis do akcji Awangarda smaku :)

Awangarda Smaku

3 komentarze:

  1. Co za pomysł! Nie pomyślałabym, że można zrobić chutney z arbuza...

    Zachęcam, byś umieściła ten pirzepis w akcji Awangarda Smaku (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/awangarda-smaku), gdzie szukam właśnie takich nieoczywistych połączeń i smaków.

    Pozdrawiam,
    Venidle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Venidle dziękuję za zaproszenie ! Przepis już dodalam :)

      Usuń
  2. jak nazywa się naczynie na arbuz-krzyżówka

    OdpowiedzUsuń