Polecam wam tę przepis szczególnie na jakieś specjalne okazje. Gwarantuje, że wasi goście będą pod wrażeniem tego smaku. Kawa dodaje polędwiczką bardzo aromatyczny zapach i smakuje niesamowicie.
kawowe polędwiczki wieprzowe |
A oto przepis na Polędwiczki wieprzowe z kawą:
- 900 g polędwiczek wieprzowych
- olej roślinny
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- 1 cebula, pokrojona na drobną kostkę
- łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki lekko rozgniecionego ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku
Cebulę, tymianek i ziele angielskie mieszamy razem, a następnie nacieramy nimi polędwiczki. Mięso marynujemy przez noc.
Następnego dnia, nadmiar marynaty usuwamy papierowym ręcznikiem. Polędwiczkę nacieramy mieloną kawą. Rozgrzewamy patelnie ( najlepiej grillową ) z olejem i smażymy mięso przez około 15 minut, często obracając. Po usmażeniu polędwiczki odkładamy na około 3 minuty na bok, aby trochę odpoczęło, następnie kroimy i podajemy najlepiej z sosem chutney. Gary Rhodes proponuje tutaj chutney z arbuza, które początkowo mnie nie przekonywało, ale po wypróbowaniu polecam !
Przepis na chutney z arbuza już jutro.
A przepis ten wrzucam do akcji "Kawa i co dalej" organizowanej przez Bożenę.
Taka wersja polędwiczek to dla mnie nowość, ale wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam sprobowac. ja tez poczatkowo bylam zdziwiona tym polaczeniem ale efekt jest znakomity !
UsuńCiekawy przepis..muszę wypróbować..ja robiłam żeberka w kawie, też były pyszne..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńPo wyprobowaniu tego przepisu jestem bardziej otwarts na takie proby. Musze sprobowac zeberek w kawie ;) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńjak dla mnie bardzo niezwykłe połączenie, jakoś nie mogę sobie wyobrazić mięsa z kawą
OdpowiedzUsuńchyba powinnam wypróbować, zaintrygowałaś mnie ... mówisz, że warto, tak? :)
Warto warto :)
Usuń