sobota, 26 stycznia 2013

Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym

Bardzo lubię przyprawy. Często one goszczą w mojej kuchni. Zamiast dużej ilości soli, wolę dania przyprawić różnego rodzaju przyprawami. 

Już wczoraj zapowiedziałam wam przepis na wieprzowinę w sosie słodko - kwaśnym. Jest to przepyszne, proste danie, które gości u nas dosyć często. 

Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym
( przepis na podstawie "Każdy może gotować" Jamie Oliver )

Składniki:

- 300 gr wieprzowiny ( jeżeli tak jak ja nie użyjecie polędwicy wołowej, a inny kawałek który często jest twardszy, warto mięso ugotować w gorącej wodzie przez około 30 minut, wówczas mięso będzie bardzo soczyste i będzie rozpływać się w ustach )
- 1 cebula
- 1 papryka ( pokrojona na małe kawałeczki )
- kawałeczek imbiru ( około 0,5 cm )
- 1 ząbek czosnku
- kolendra
- olej z orzeszków archaidowych
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 puszka ( 225 g ) ananasa w kawałkach
- 2 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki sezamu
- kropelka tabasco 
- pieprz do smaku

Mięso kroimy w kosteczkę, około 2 cm. Obieramy i drobno kroimy cebulę, paprykę, imbir i czosnek. Liście kolendry, drobniutko siekamy.

Rozgrzewamy wok albo większą patelnie, i wlewamy łyżkę oleju archaidowego. Dodajemy mięso i przyprawę 5 smaków i smażymy tak długo, aż mięso lekko się zarumieni. Mięso przekładamy do miseczeki, a wok ( patelnie ) przecieramy ręcznikiem papierowym. Dodajemy trochę oleju archaidowego, i wcześniej przygotowane warzywa. Wszystko smażymy przez około 2 minuty. Wlewamy sos sojowy, ananas i wieprzowinę. Polewamy wszystko octem balsamicznym, dodajemy kropelkę sosu tabasco i posypujemy pieprzem ( jeżeli brakuje soli, dodajemy trochę więcej sosu sojowego ). Aby zredukować sos, należy potrawę pozostawić na ogniu na kilka minut, aż sos się zagęści. 

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym

Wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym ja podaję z ryżem. Po nałożeniu potrawy, posypujemy sezam i kolendrą.

SMACZNEGO !!

2 komentarze:

  1. ja też mało solę, a przepisy Jamiego bardzo lubię, więc cieszę się na widok tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam spróbować i zamiast soli używać sosu sojowego. Pozdrawiam

      Usuń