Zupa warzywna z soczewicą
( na podstawie przepisu Jamiego Oliviera "Każdy może gotować" )
Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- cebula
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 10 pomidorków cherry
- 200 gram świerzych liści szpinaku
- szczypta suszonego imbiru
- 1 por
- 1 gałązka selera
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Zupa warzywna z czerwoną soczewicą |
Kroimy marchewkę ( w kosteczkę ), seler, cebulę, por i czosnek. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Warzywa dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. Gdy cebula będzie już zarumieniona dodajemy imbir, pokrojone na ćwiartki pomidorki cherry i soczewicę. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy dokładanie wszystkie składniki, tak by nam się nic nie przypaliło i pozostawiamy zupę pod przykrywką na wolnym ogniu na 10 minut. Dodajemy liście szpinaku i dalej mieszamy.
Sprawdźcie czy zupa jest dobrze przyprawiona, a w razie potrzeby dodajcie soli lub pieprzu.
SMACZNEGO !!!
a to jest kolejny przepis, który dorzucam do zimowej akcji na przepisy z warzywami strączkowymi
na pewno pożywna i rozgrzewająca :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam
UsuńBardzo lubię soczewicę, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepysznie ta zupa wygląda - i pewnie tak smakowała :-)
OdpowiedzUsuń