czwartek, 31 stycznia 2013

Tydzień z zupą - zupa warzywna z soczewicą

Zimą lubię gęste zupy. Lubię czerwoną soczewicę za jej smak, strutkure ale też za to że bardzo szybko się gotuje. Soczewicy nie trzeba namaczać przez noc, wystarczy 15 - 20 minut gotować i już jest mięciutka. Jest ona źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, cynku i miedzi. A jak dodamy do niej jeszcze kila warzyw, wszystko zalejemy wodą to mamy talerz pełen witamin.

Zupa warzywna z soczewicą
( na podstawie przepisu Jamiego Oliviera "Każdy może gotować" )

Składniki:

- 250 g czerwonej soczewicy
- cebula
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 10 pomidorków cherry
- 200 gram świerzych liści szpinaku
- szczypta suszonego imbiru
- 1 por
- 1 gałązka selera
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek

Zupa warzywna z czerwoną soczewicą

Kroimy marchewkę ( w kosteczkę ), seler, cebulę, por i czosnek. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Warzywa dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. Gdy cebula będzie już zarumieniona dodajemy imbir, pokrojone na ćwiartki pomidorki cherry i soczewicę. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy dokładanie wszystkie składniki, tak by nam się nic nie przypaliło i pozostawiamy zupę pod przykrywką na wolnym ogniu na 10 minut. Dodajemy liście szpinaku i dalej mieszamy.

Sprawdźcie czy zupa jest dobrze przyprawiona, a w razie potrzeby dodajcie soli lub pieprzu.

SMACZNEGO !!!

a to jest kolejny przepis, który dorzucam do zimowej akcji na przepisy z warzywami strączkowymi



4 komentarze:

  1. na pewno pożywna i rozgrzewająca :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię soczewicę, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie ta zupa wygląda - i pewnie tak smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń